Slovenija
4909 ogledov

To je novi predsednik stranke DeSUS

Ljubo Jasnič Profimedia Ljubo Jasnič.
Nov predsednik DeSUS koaliciji precej nenaklonjen.

Vodenje DeSUS prevzema Ljubo Jasnič, sicer nekdanji generalni sekretar stranke. Na današnjem volilnem kongresu v Ljubljani, ki je bil tretji v letu in pol, so mu delegati namenili 54 od 117 glasov. Srečko Felix Krope jih je dobil 38, Gorazd Žmavc pa 24. Ena glasovnica je bila neveljavna. Podpredsednica stranke je postala Julijana Bizjak Mlakar.

Jasnič sicer podpira decembrsko odločitev stranke, da se preseli v opozicijo, saj da stranki DeSUS ne more biti vseeno, "kako vladne stranke zlorabljajo epidemijo za svoje strankarske interese," je povedal v predstavitvenem govoru. Kot je poudaril, je zdaj čas za vsebino, za dogovor in za akcijo.

Jasnič je po izvolitvi v nagovoru delegatom dejal, da si želi iskrenega sodelovanja z vsemi. "Vaš glas razumem kot glas za enotnost in vrednote DeSUS," je dejal, pa tudi za to, da bodo naredili vse za to, da bodo na prihodnjih volitvah znova prišli v parlament.

V svojem predvolilnem nagovoru je Jasnič namreč ocenil, da stranke v javnem mnenju niso pokopale programske točke. "Tisto, kar pa je stranko dobesedno uničilo, je nespoštovanje vrednot, ki jih je in bi jih morala stranka vedno zastopati," je prepričan. Po njegovih besedah z vrednotami ni mogoče barantati, "kot na primer s posameznimi postavkami v demografskem skladu", z vrednotami ni mogoče trgovati in jih ponujati na politični tržnici. Do predloga zakona o demografskem skladu je namreč kritičen.

Strinja se, da je interes stranke, da je, če se da, v vladni koaliciji. "A DeSUS ne more biti vseeno, kaj se dogaja pri drugih političnih vprašanjih," je poudaril. Med drugim je izpostavil napake vlade pri obvladovanju epidemije ter ocenil, da ključni zahtevi iz koalicijske pogodbe še nista uresničeni.

Po Jasničevih besedah je pomembno, da so odnosi med stranko in poslansko skupino urejeni. Stranka mora imeti tudi jasna stališča do vseh pomembnih vprašanj, ki jih obravnava DZ. "Šele potem lahko od poslanske skupine pričakuje, da bo upoštevala strankina stališča v razpravi in glasovanju v parlamentu," je dejal.

Po Jasničevem mnenju morajo v stranki razčistiti, katere vrednote v družbi še podpirajo in katere zavračajo. "Potem se bo preprosteje odločiti, katere poteze vlade bomo in katerih ne bomo podpirali," je dodal.

Jasnič je že tretji predsednik stranke z mandatom kongresa v letu in pol. Januarja je po 15-letnem vodenju Karla Erjavca stranko prevzela Aleksandra Pivec, a je že septembra odstopila, Erjavca pa so 5. decembra ponovno izvolili za predsednika. 17. decembra je DeSUS zapustil vlado Janeza Janše, Erjavec pa je po neuspešni kandidaturi za novega predsednika vlade ter po napetostih v stranki marca odstopil, kar je pripeljalo do današnjega kongresa.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 25
 • Brenda_Elkins 11:27 20.junij 2021.

  Zaslužujem od 130 do 180 dolarjev na uro, tej službi sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem mesecu sem prejel 27853 dolarjev od te službe in veste, sledite tej spletni strani ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦

 • Avatar Leon
  Leon 07:02 20.junij 2021.

  DeSUS je stranka preteklosti ,katera ni izkoristila priložnosti in zaupanja državljanov . Nikoli več .

 • jezero 06:24 20.junij 2021.

  S temi poslanci Desus ne bo prišel ponovno v parlament. Kdo bo volil nemoralo? Konec je.

Sorodne novice