Slovenija
24 ogledov

'To je odmik od naravnih zakonov'

"Več kot 80 odstotkov ljudi je proti možnosti posvojitve," pravi Ljudmila Novak. Žurnal24 main
Ob dnevu boja proti homobiji je SMS izkoristila izjave Mitja Blažiča in napadala evropske poslanko Ljudmile Novak. Slednja pa je prepričana, da njeno stališče ni homofobno.

Kandidati stranke mladih Slovenija (SMS) na evropskih volitvah so ob svetovnem dnevu boja proti homofobiji pozivajo k ustavitvi diskriminacije, nasilja in negativnega sprejemanja istospolno usmerjenih. Predsednico NSi Ljudmilo Novak pa so zaradi domnevno homofobnih izjav pozivali k javnemu opravičilu in razmisleku o odstopu z mesta evropske poslanke. Njene izjave naj bi "žalile človekovo dostojanstvo in človekove pravice".

 
 

"Zdi se, kot da Stranka mladih Slovenije ob vsakih volitvah išče novo tržno nišo. Tudi sama imam demokratično pravico do izražanja svojih stališč in do svobode govora, ki pa nikakor ni bil sovražen

Ljudmila Novak, Nsi in evropska poslanka

 
Evropska poslanka Ljudmila Novak je ob robu srečanja družin na Gori Oljki dejala, da je poziv SMS k odstopu z mesta evropske poslanke je neresen, predvsem pa v službi zbujanja predvolilne pozornosti.Pojasnila je, da spoštuje istospolno usmerjene, da pa ne more nikoli pristati na izenačitev zveze istospolnih partnerjev z zvezo med moškim in žensko. Kot razlog je navedla, da bi to zvezi istospolnih partnerjev ustvarilo podlago za posvojitev otrok, kar bi imelo škodljive posledice za otroke, so v NSi zapisali v sporočilu za javnost.

Novakova meni, da klasično družino predstavlja zveza med moškim in žensko. Po njenem mnenju zavzemanje za klasično družino ne more biti ksenofobno dejanje ali kratenje človekovih pravic. "Spoštujem osebne odločitve homoseksualcev, ne podpiram pa njihovih prizadevanj za izenačitev nečesa, kar zaradi naravnih zakonov ni mogoče izenačiti. Mati narava je človeka ustvarila kot moškega in žensko, ki sta potrebna za spočetje novega življenja in za zagotavljanje potomstva. Odmik od tega dejstva je odmik od naravnih zakonov," je prepričana Novakova.

Zdaj ni časa za to problematiko
Predsednica NSi se je 8. maja odzvala na napoved ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, da bi bilo potrebno spremeniti družinski zakonik, ne pa popravljati obstoječega zakona o istospolni partnerski zvezi. Na novinarski konferenci je Novakova povedala, da je problematika istospolnih zvez dobro urejena v obstoječi zakonodaji in da trenutni čas gospodarske krize terja odločnejša prizadevanja vlade na drugih področjih.

SMS zlorabili Blažičevo pismo
Na stališče evropske poslanke se je z javnim pismom odzval aktivist istospolno usmerjenih Mitja Blažič, ki je bil po navedbah NSi prepričan, da je stališče Novakove diskriminatorno. Blažičevo pismo pa so nemudoma zlorabili v Stranki mladih Slovenije (SMS), ki so v smislu zbujanja predvolilne pozornosti Ljudmilo Novak pozvali k odstopu z mesta evropske poslanke, so zapisali v NSi.

Andrej Habjan, predsednika društva za integracijo homoseksualnosti - DIH je pojasnil, da izjava Ljudmile Novak, da čas gospodarske krize ni primeren čas za soočanje s problematiko homofobije, je homofobna izjava. "Da se zaradi ekonomskih razmer prizadevanja za človekove pravice ustavijo, to kaže na homofobijo, ja," je pojasnil Habjan. Hkrati nas je zanimalo, kako odgovarja na očitke Novakove, da je stališče SMS zgolj tržna niša. "Vsak, ki se podaja v politični boj ima svoja načela, ki jih uporablja za dosego nekega cilja, v tem primeru biti izvoljen." Po mnenju Habjana, je vprašljivo tudi to, ali Novakova uporablja svoja stališča za dosego nekega političnega stališča, ali pa dejansko zagovarja svoja stališča. Podobno SMS lahko uporabljajo zagovarjanje pravice istospolno usmerjenih za dosego političnega cilja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.