Slovenija
8818 ogledov

To je po seji sporočila vlada

izjava vlade RS Janez Janša Saša Despot
Vlada se je sestala na redni seji, da bi preučila poročilo o zalogah in naročili osebne zaščitne opreme ter se seznanila z rezultati Nacionalne raziskave o razširjetnosti covid-19.

Vlada je pričakovano sprejela Poročilo o zalogah in naročilih osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije ter nabavah, ki so omogočile Sloveniji uspešen spopad z epidemijo, ki ga bo, skupaj z besedilom predloga sklepa, posredovala v Državni zbor.

"Dokument je sestavljen iz poročil šestih ministrstev – Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstva za obrambo, Ministrstva za zdravje, Ministrstva za zunanje zadeve, Ministrstva za pravosodje in Ministrstva za notranje zadeve, ter prikazuje celoten pregled stanja zalog in nabav osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije," so zapisali v sporočilu za javnost po današnji seji vlade.

Poudarili so, da je bilo treba ob začetku pandemije pristopiti k nujnim nabavam zaščitnih sredstev in opreme. "V tem obdobju je vladi uspelo zagotoviti zadostno količino zaščitnih sredstev in opreme, kljub dejstvu, da so na globalnem trgu teh sredstev in opreme vladale izredne razmere," so zapisali in dodali, da bo čistopis poročila objavljen v sredo na vladni spletni strani. 

Vlada se je seznanila tudi z rezultati in prvimi analitičnimi ocenami Nacionalne raziskave o razširjenosti covid-19. "Širša javnost bo z ugotovitvami seznanjena na jutrišnji novinarski konferenci," so pojasnili.

Čaka nas močan gospodarski upad

Vlada se je seznanila z vmesno napovedjo Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) o vplivu epidemije na gospodarsko aktivnost. "Globina letošnjega padca BDP in kasnejše okrevanje gospodarske aktivnosti bosta ključno odvisna od nadaljnjega poteka širjenja epidemije koronavirusa, njenega trajanja ter (sprejetih in bodočih) ukrepov v Sloveniji in drugih državah EU," so zapisali v sporočilu za javnost.

Po scenariju, ki ga je pripravil Umar, bi BDP letos upadel za okrog 8 %, pri čemer so upoštevali ukrepe ekonomskih politik za omilitev posledic epidemije in predpostavili postopno okrevanje gospodarstva, ki bi se začelo v juniju. Ker sta širjenje epidemije koronavirusa in njena zajezitev v tem trenutku neznanka, ostaja tveganje, da bo obdobje močno ohromljene gospodarske aktivnosti trajalo dlje in da bo tudi upad BDP večji in trajnejši. "V primeru, da bodo strogi ukrepi za omejitev širjenja koronavirusa, ki močno hromijo gospodarsko aktivnost, podaljšani ali zaostreni, bodo negativni vplivi večji in daljnosežnejši. Padec BDP v tem primeru lahko letos doseže tudi okoli 15 % (in več)," ocenjuje Umar. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 7
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 08:22 06.maj 2020.

    Dokler ne bo spremembe volilnega sistema, kjer kriminalci nimajo pravice volit, biti izvoljeni ter jim je po prestani kazni za vse večne čase prepovedano delovanja v politiki, se bo to dogajalo tudi v bodoče. Delovanje v politiki je potrebno prepovedati ...prikaži več tudi nesposobnim politikom kruhoborcem, politikom, ki izstopijo iz stranke, se presedejo med neodvisne in politikom, ki v posmeh volilcem zaradi škodljivih odločitev z nasmehom sprejemajo politično odgovornost …

  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 07:38 06.maj 2020.

    koalicija bo tudi ustanovila preiskovalno komisijo in Janša bo raziskoval sam sebe.........se vidi, da je Janša bivši komunajzar, ker to močno spominja na Severno Korejo...........

  • matej1406 04:37 06.maj 2020.

    Pi is a new digital currency developed by Stanford PhDs, with over 3.5 million members worldwide. To claim your Pi, follow this link https://minepi.com/matej1406 and use my username (matej1406) as your invitation code.