Slovenija
11 ogledov

"To je pokvarjen retorični manever"

slovenija 20.06.2011 Jansa, Matoz, novinarska konferenca predsednika SDS Janeza Boštjan Tacol
Naslednje leto državo čaka v ekonomskem, verjetno pa tudi v socialnem pogledu najtežji čas po osamosvojitvi, je danes dejal predsednik SDS Janez Janša.

Janša je v nagovoru na današnjem 5. kongresu Kluba seniorjev in seniork SDS med drugim izpostavil, da je v zadnjih tednih večkrat slišati, kako so žrtev te krize predvsem mladi in kako bo morala upokojenska generacija plačati višjo ceno. Res je sicer, da je vse večje število mladih, ki ne dobijo dela, velik problem. Vendar pa tega problema ni mogoče reševati tako, da se poseže v drugi del generacije, je poudaril.

"To je zelo prebrisan, hkrati pa pokvarjen retorični manever," je opozoril predsednik SDS. Kot je pojasnil, je upokojenska generacija ceno plačevala tako v svojem aktivnem življenju kot tudi v letih neuspešne tranzicije, ko se je večkrat poseglo v pravice, ki izhajajo iz dela.

Ciljev ne bomo dosegli

Kot ocenjuje Janša, je prvi in osnovni problem padanje gospodarske rasti. Kaj bi bilo treba storiti za izboljšanje razmer, so po njegovih besedah jasno pokazali v času njihovega "zelo skrajšanega mandata". Slovenija je bila na začetku leta na dobri poti. Realno so lahko pričakovali, da bo danes "že nekaj zelenih vej na osušenem gospodarskem drevesu".

Tako pa Slovenijo zaradi poznejšega razvoja dogodkov po njegovi oceni prihodnje leto čaka najtežji čas po osamosvojitvi. Kot napoveduje predsednik SDS, ne bo dosežen noben od makroekonomskih ciljev, zastavljenih v ravnokar sprejetih proračunskih dokumentih.

Če bo država nadaljevala po začrtani poti, "se nam obeta bankrot", v zameno za sredstva pa bi trojka zahtevala preureditev celotnih javnih financ. Ta bi lahko vključevala tudi drastične pogoje, vključno s posegi v pokojnine. "In zelo verjetno se itak na to računa," meni Janša. Kot je dodal, pa se računa tudi na to, da se bo velik del nezadovoljstva, ko bo denarja zmanjkalo, dalo uperiti proti zunanjemu sovražniku.

Vlada usmerjena v uničenje konkurence

Obenem pa Janša v prihodnjih mesecih pričakuje krepitev pritiskov na SDS, deloma tudi na ostale stranke opozicije. Kot je še opozoril, namreč v vladi usmerjajo bistveno več energije v uničenje konkurence kot pa v reševanje težkih razmer.

Po prepričanju predsednika SDS je rešitev v tranziciji, v dokončnem prelomu z monopoli ter v lustraciji.

Komentarjev 20
  • privat 09:59 24.november 2013.

    ne omenjat v tej zgodbi g. Drnovška..ni fer

  • 1111 09:29 24.november 2013.

    ...prodaja knjig mu ne gre, pa mora...kmalu bo treba vračat ali pa bežat...

  • Kranjica 22:45 23.november 2013.

    Morda so res malo črnogledi, toda ali se tebi zdi, da nam kaže dobro?