Slovenija
23 ogledov

"To je politika zastraševanja"

ZSSS Anže Petkovšek
Pokojninska reforma. Sindikati za in proti.

Sindikalist Dušan Semolič je včeraj, preden je sploh videl osnutek pokojninske reforme, ministru Andreju Vizjaku prek medijev sporočil, da ni proti dvigu dejanske upokojitvene starosti. Pri tem pa je postavil pogoj: "Moški, ki dela 40 let, in ženska, ki dela 38 let, imata pravico do polne pokojnine, brez malusov."

Spomnil je še na nekaj že predlaganih dodatnih virov: "Predlagali smo dodatno obdavčitev finančnih institucij. Pa tudi postopen dvig prispevne stopnje za pokojninsko blagajno, ki ga plačujejo delodajalci, ne sme biti pregrešna misel." Izjave politikov, da bo tokratna reforma morala biti še ostrejša kot Pahorjeva, pa komentira: "To je politika zastraševanja."

Svobodni sindikati ostajajo nasprotniki socialne kapice in individualnih pokojninskih računov, podpirajo pa večjo informiranost, preglednost in nadzor nad sistemom. Borili se bodo tudi za dostojne pokojnine. To pomeni, da bi povprečne starostne pokojnine, ki trenutno znašajo le še 63,4 odstotka povprečne plače, dosegle 72,8 odstotka (to je vrnitev na raven izpred leta 2002), je pojasnila Lučka Böhm. Andrej Zorko pa je dodal, da je to mogoče brez drastičnega dviga upokojitvene starosti. A le če se vlada loti dela, za katero je po njegovem mnenju plačana: to je pobiranje davkov, izterjava dolžnikov, zmanjšanje sive ekonomije in ustvarjanje razmer za nova delovna mesta.

Komentarjev 1
  • privat 13:25 19.september 2012.

    sindikati bojo na vse pristali ,kaj jim fašisti narekujejo...moje mnenje!!