Slovenija
23 ogledov

"To je poseg v svobodo govora"

Gorazd Drevenšek Suzana Kos
FHŠ. Profesorji lahko objavljajo le pri eni založbi.

“Skladno z ukrepi finančne in organizacijske sanacije vas obveščamo, da je izdajanje znanstvenih monografij, učbenikov in priročnikov Fakultete za humanistične študije (FHŠ) Univerze na Primorskem (UP) do nadaljnjega mogoče le pri Založbi UP.” To obvestilo so dobili vsi zaposleni FHŠ. Ogorčeni menijo, da gre za “poseg v svobodo govora, akademsko svobodo in podreditev delavcev in delavk”. Vršilec dolžnosti (v. d.) dekana FHŠ Gorazd Drevenšek obtožbe zavrača.

Presojal bo, a ne pove, kako

“Če imajo zagotovljene druge vire, torej da za objavo denarja ni treba dati FHŠ, lahko objavljajo tudi drugje,” trdi Drevenšek. Obvestilo v nadaljevanju predvideva, da je treba za izdajanje gradiv “drugje (druga založba znotraj UP ali zunanja založba) dobiti izrecno pisno soglasje v. d. dekana”. Ko smo ga vprašali, po katerih merilih se bo odločal o objavi, najprej ni želel odgovoriti, nato pa je le pojasnil, da bo “finančni glavni, a ne edini”. Preostalih ni želel razkriti.

Honorarjev jim ne bodo dali

Na založbi priznavajo, da “honorarji avtorjem niso bili izplačani, ker so publikacije prosto dostopne”. Zaposleni menijo, da gre za “poskus privatizacije intelektualnega dela”. Rektor UP Dragan Marušič pravi, da je z obvestilom seznanjen.

“Razumeti ga gre kot eno od dejanj, ki vodijo do iskanja zmanjševanja stroškov pri finančni sanaciji FHŠ,”
pojasnjuje. Trdi, da pri tem ne gre za prepoved, temveč le “za interno obvestilo zaposlenim”. Drevenšek trdi, da je bilo navodilo sprejeto že v času prejšnjega rektorja UP Rada Bohinca, “a ga zaposleni niso spoštovali”. Na UP nam tega niso ne potrdili ne zanikali. Napotili so nas na ustanovitveni akt založbe, kjer navodilo ni eksplicitno napisano. Veljalo naj bi do preklica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.