Slovenija
8177 ogledov

V začetku leta so na Gorenjsko naselili risa, zgodilo se je tole

Risji mladiči Mateja Mohorič
Po preselitvi petih risov iz Romunije in Slovaške na Gorenjsko v okviru projekta Life Lynx se strokovnjaki sedaj veselijo prvih mladičkov.

Ob gozdni poti na območju Jelovice sta pohodnici sredi avgusta opazili risinjo in tri risje mladiče. Sprva sta mislili, da vidita mačke, nato pa sta svoje spoznanje opisali kot presenetljivo: ''Tiho kot miši obsedimo v avtu in čakamo. Mraz je, da čisto otrpneva, a ga ne občutiva. Mine še nekaj časa. Mati risinja oceni, da je zrak končno čist in se prikaže iz gozda pod cesto. Nežno zgrabi mladička za kožušček na vratu in enega za drugim odnese. Pravzaprav so bili trije, le da enega dolgo nismo opazili, spodaj pod cesto verjetno cvili še eden.''

Glede na podatke iz Aidine telemetrične ovratnice so mladiči stari dober mesec dni. Rise so na Gorenjsko preselili konec aprila v okviru projekta, ki dolgoročno rešuje dinarsko-jugovzhodno alpsko populacijo risa. Srečanje mladičkov je tako dokaz o prvi reprodukciji.

Srečanja z risi v naravi, še posebej z mladiči, so zelo redka. Strokovnjaki kot pomembno izpostavljajo, da ob morebitnem srečanju živali ne vznemirjamo, saj so prvi meseci po skotitvi ključni za preživetje mladičev. V tem času risinje svoje mladiče pogosto prestavljajo med več različnimi brlogi, saj s tem zmanjšajo možnost, da bi jih prek njihovega vonja zaznali potencialni plenilci.

Vsi mladiči v naravi sicer ne preživijo do odrasle dobe; v prvem letu starosti je njihova smrtnost okoli 50-odstotna.

Preživetje mladih risov bodo spremljali tudi s pomočjo monitoringa s fotopastmi. "Ravnokar smo začeli z novo sezono monitoringa risov s fotopastmi v Sloveniji v okviru projekta Life Lynx in nekaj kamer bomo postavili tudi na Gorenjskem. S pomočjo fotopasti bomo lahko ugotovili, ali sta se v tej sezoni razmnoževali tudi Julija in Lenka, ki sta bili prav tako spomladi izpuščeni na Gorenjskem," je povedal koordinator projekta Life Lynx z Zavoda za gozdove Slovenije Rok Černe.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.