Slovenija
28 ogledov

"To je prvi znanilec pomladi"

Banka Slovenije Saša Despot
Gospodarska rast. Banka Slovenije napoveduje, da bo letos 0,6-odstotna.

"To so prvi znanilci pomladi. Smo na začetku našega izhoda iz krize," je glede razmer v gospodarstvu optimističen viceguverner Banke Slovenije (BS) Janez Fabijan. V BS namreč napovedujejo, da bo letošnja gospodarska rast 0,6-odstotna, naslednje leto 1,4-odstotna, leta 2016 pa 1,7-odstotna. V centralni banki pri tem opozarjajo, da sta trenutno najmanj zaželena morebiten padec vlade in vnovična politična nestabilnost, politike pa pozivajo, naj z morebitnimi novimi varčevalnimi ukrepi ne ogrozijo rasti gospodarstva. Treba je dokazati, da se je Slovenija iz napak nekaj naučila, poudarja Fabijan.

Brezposelnost ne bo padla

Število brezposelnih ne bo padlo pod deset odstotkov. Še več – obstaja nevarnost, da bi visoka brezposelnost postala trajna, opozarjajo v BS. Odstotek nizko kvalificirane in težko zaposljive delovne sile, kot so delavci propadlih gradbenih podjetij, je namreč zelo velik. Država lahko to reši z aktivnimi politikami na trgu dela, a se učinki poznajo šele, ko se država izvleče iz krize.

Podjetja pospešeno poplačujejo dolgove, gospodinjstva pa vse bolj varčujejo, ugotavljajo v BS. Le država se ne razdolžuje, kar pa po ocenah viceguvernerke Mejre Festić ni nič nenavadnega, češ da se bo država razdolžila prek gospodarske rasti.

Obetavnejši tudi podatki Umarja

Banka Slovenije je z napovedjo sledila Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar), ki je marca bistveno izboljšal napoved gospodarskih gibanj za letos. Če je lani jeseni napovedoval še 0,8-odstotni padec BDP, zdaj pričakuje 0,5-odstotno rast.

Za 2015 Umar napoveduje 0,7-odstotno gospodarsko rast, v letu 2016 pa naj bi se rast po oceni urada pospešila na 1,3 odstotka.

Zadnja uradna napoved Banke Slovenije iz oktobra lani je govorila še o 0,7-odstotnem padcu BDP, medtem ko naj bi se rast vrnila šele leta 2015 in dosegla 1,4 odstotka.

Komentarjev 2
  • Pepe007 16:01 08.april 2014.

    Hej JS in politiki, dvig BDP. Dajte trošit...

  • Jaka.marinsek 09:43 08.april 2014.

    1. V Sloveniji se še nič ni zgodilo prej kot pričakovano2. Včeraj videl poročilo ki so ga pripravili v Hypo banki... vse gre samo dol in še nekaj časa bo tako.