Slovenija
313 ogledov

"To je prvovrsten škandal"

Eva Irgl Saša Despot
Nad neudeležbo Gorana Klemenčiča in Dušana Mramorja na sejah komisij za peticije ter nadzor javnih financ so v SDS razočarani.

Predsednica Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl je izrazila razočaranje nad dejstvom, da se je kandidat za ministra za pravosodje Goran Klemenčič opravičil in ga na seji ni bilo. "Kot kandidat za ministra bi nenazadnje moral biti na voljo, ko potekajo zaslišanja v državnem zboru," je dejala Igrlova in pojasnila, da je glede na poslovnik "vedno možnost, da tudi zainteresirano delovno telo opravi zaslišanje"

"Takšno ravnanje pomeni nespoštljiv odnos do institucije državnega zbora ina same komisije za peticije," je svoje mnenje izrazila Irglova. Ob tem je dodala, da je komisija delovala v skladu s poslovnikom. "Po poslovniku je namreč tako, da je potrebno prej zaslišati kandidata na zainteresiranem delovnem telesu, da potem lahko da priporočila matičnemu delovnemu telesu," je pojasnila. 

Odsotnost Klemenčiča še ne pomeni, da zaslišanja ne bo. Ker so se za sejo opravičili tudi poslanci koalicije, je Irglova izrazila obžalovanje nad takšnim ravnanjem in poudarila, da upa, da niso to neki novi politični standardi, na katere se najbolj sklicuje stranka Mira Cerarja in ki naj bi prav z njegovim nastopom postali višji.

"To je napad na demokracijo"

Na sejo komisije za nadzor javnih financ ni bilo tudi kandidata za ministra za finance Dušana Mramorja. Andrej Šircelj je bil nad tem razočaran. "Tisto kar je tudi pomembno je to, da so se opravičili tudi vsi člani koalicije, poleg njih pa še Alenka Bratušek (ZaAB) in Luka Mesec (ZL). Tu je zdaj dejansko vprašanje ali ima opozicija še sploh večino v komisiji," je dejal Šircelj. Nastop pred organi državnega zbora bi po njegovem mnenju moral ministrski kandidat vzeti kot absolutno prioriteto. Ob tem je dejal tudi, da se je vedelo, v katerem obdobju bodo potekala zaslišanja. 

Šircelj je bil zaskrbljen tudi zaradi neprisotnosti koalicijskih poslancev. "Želeli smo zgolj, da se opravi razprava in da se navsezadnje na simboličen način udejani tisto, kar je predsednik vlade Miro Cerar v svojem nastopnem govoru zagotavljal oz. obljubljal; to je tvorno sodelovanje med opozicijo in koalicijo," je povedal Šircelj. 

"To, da ne bo demokratičnega nadzora nad javnimi financami in da bodo te stranke delovale na takšen način kot so začele, je prvovrsten škandal in tudi napad na demokracijo," je bil do dejanj ostalih poslancev kritičen Šircelj in dodal, da so "javne finance v današnjem trenutku prepomembne, navsezadnje so lahko tudi usodne, zato takšna obstrukcija komisije vsekakor ni primerna".

Komentarjev 18
  • d 13:14 13.september 2014.

    tole lajdro z ga. naslavljas kva je teb ?

  • vladek 10:19 13.september 2014.

    Kakšni neumni in predvsem žaljivi komentarji,saj se vidi kaj ste

  • frenky 10:08 13.september 2014.

    100000 vaših volilcev je spregledalo na nedavnih volitvah!