Slovenija
790 ogledov

To je razlog, da domovi za starejše ne sprejemajo novih stanovalcev

dom za upokojence Profimedia
Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je pojasnil, zakaj domovi za starejše ne sprejemajo novih stanovalcev. Na sprejem v te ustanove namreč čaka kar 12 tisoč starejših.

V tem trenutku so zelo pomembne lekcije, ki smo se jih doslej naučili v boju s covidom-19, poudarja Kacin: „Domovi za starejše bodo morali odslej imeti nekaj praznih postelj, za primer, če bi virus vdrl v ustanovo. V tem primeru bi vsakega pozitivnega osamili in izolirali. Ko bo odločeno, kakšen delež postelj bi moral ostati na voljo za ukrepe proti virusu, bo odločeno tudi, kdaj se bodo domovi odprli za nove stanovalce.“

Drugo pa je vprašanje odpiranja vrat domov za svojce. Za zdaj stanovalce še vedno lahko obišče ena oseba, in sicer enkrat na 14 dni. Kdaj bo frekvenca obiskov večja in kdaj bo lahko šlo na obisk več ljudi, vlada še ni dorekla.

Dejstvo je, da se je samo deset odstotkov domov soočilo z vdorom virusa v dom, imeli pa smo tri domove, ki so bili zelo prizadeti. Ravno na podlagi teh izkušenj ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pripravlja odgovore na ta vprašanja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 15:08 14.maj 2020.

    Kam naj gredo starostniki ? Aušvic je zaprt !