Slovenija
89082 ogledov

To je razlog, da je na Krasu zagorelo

požar Kras
1/2
Profimedia
Požar, ki je ponoči izbruhnil na Velikem Ovčnjaku, bo po oceni župana Komna Erika Modica do večera pod nadzorom, gasilci bodo ostali na požarni straži. Župani kraških občin pa so popoldne s predstavniki Zavoda za gozdove in Slovenskih državnih gozdov govorili o odvozu med intervencijo požaganega lesa. Odstranjen mora biti do 20. avgusta.

Popoldne je ponovno zagorelo tudi na italijansko-slovenski meji v bližini Devetakov in Lokvice. Požar se je razširil na obe strani meje, a ga nadzorujejo tako slovenski kot italijanski gasilci in naj bi bil po besedah komenskega župana do večera pod nadzorom.

Povedal je še, da je policija danes našla sledove udara strele na dveh drevesih na požarišču med Škrbino na Krasu in Šibelji. Zato so možnost namernega požiga pri požaru, ki je ponoči izbruhnil na Velikem Ovčnjaku, izključili. Policija pa bo kljub temu izvajala poostren nadzor. Prav tako prosijo domačine, naj policiji prijavijo, če opazijo karkoli sumljivega, predvsem če opazijo nov požar.

V torek je na Krasu sicer padlo dva milimetra dežja, danes pa le 0,2 milimetra, zato ta ni bistveno pripomogel h gašenju požara. Modic je dodal, da bodo morali biti pozorni na dogajanje na požarišču, vse dokler ne bo obilnega deževja.

Da bi preprečili vžig intervencijsko požaganega lesa, ki je ostal od posek, namenjenih omejevanju požara, je poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan izdal odredbo, da je treba ta les odstraniti najkasneje do 20. avgusta.

Gasilci na Krasu, požar | Avtor: Profimedia Profimedia

Župani občin Komen, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Mestne občine Nova Gorica ter predstavniki Zavoda za gozdove in družbe Slovenski državni gozdovi so se na popoldanskem sestanku dogovorili, da bodo les, ki leži ob poteh in na posekah, poskušali čim hitreje odstraniti in ga predelati, najverjetneje v sekance, so povedali po sestanku.

Lastniki gozdov, kjer je bila opravljena poseka, bodo lahko požagan les s svojih parcel odstranili sami, o čemer morajo obvestiti pristojne do ponedeljka, 1. avgusta. Navodila in kontaktne podatke bodo občine na svojih spletnih straneh, družbenih omrežjih in oglasnih deskah objavile v četrtek dopoldne.

Če lastniki posekanega lesa ne bodo pospravili iz svojih gozdov, jih bosta na stroške države odstranila Zavod za gozdove in Slovenski državni gozdovi. Predelan les bodo prodali po tržni ceni in neto zaslužek glede na površino posekanega gozda razdelili med lastnike gozdov, so še pojasnili.

Komentarjev 5
  • Avatar Lucinda_Binney
    Lucinda_Binney 16:38 28.julij 2022.

    Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletna dela od doma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva meseca brez dela, prejšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži več 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ..... Tako sem začel ................. >>>>>>>>>>>>>>> www.ordcash.com

  • Roberta_Bordelon 11:36 28.julij 2022.

    Google je za vsak dan spletnega dela od doma plačal od 400 do 800 dolarjev. V prvem mesecu sem od Googla doma prejel 21.758 $ in 29.467 $ zadnje plače za 3 ure dela na dan...glej več informacij ........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦

  • zdrej 09:31 28.julij 2022.

    dragi novinarčki naslov "To je razlog, da je na Krasu zagorelo" , prebral članek in še vedno ne vem zakaj je zagorelo?!?!??!?!??!??!