Slovenija
30813 ogledov

To je razlog, da okrog nas sneži, v Sloveniji pa ne

Močno sneženje v Avstriji
1/12
Epa
Arso razlaga, zakaj je Slovenija "zelena oaza".

Minule dni smo poročali o močnem sneženju severno od Alp, precej nevšečnosti so imeli predvsem v sosednji Avstriji ter na Bavarskem v Nemčiji. S snegom in nizkimi temperaturami so se zadnje dni soočali tudi v srednji in južni Italiji ter v nekaterih balkanskih državah. 

Pri Agenciji za okolje razlagajo, zakaj je močno sneženje obšlo Slovenijo, četudi je zjutraj pobelil dele Dolenjske, Gorenjske in osrednje Slovenije.

"V preteklem tednu je prvič v tej zimi hladen zrak s severa Evrope prodrl južneje, vse do vzhodnega Sredozemlja," je Arso zapisal v objavi na Facebooku. "Cikloni so se pomikali nad vzhodno Evropo, kjer je pogosto snežilo. Vremenske fronte so dosegle tudi Alpe, Balkanski polotok in Apenine. Glavni mehanizmi nastanka obilnih padavin so bli povezani s tako imenovanim prisilnim dvigom zraka preko gorskih pregrad."

Zima Napoved Slovenija Takšno bo vreme do sredine januarja

Sivine predstavljajo območja, ki so le deloma prekrita s snežno odejo.

Dodajajo, da je večji del severne in vzhodne Evrope zasnežen, medtem, ko je slika v srednji in jugovzhodni Evropi precej bolj razgibana. "Snežno odejo najdemo v gorah, po nižinah pa kakor kje," pišejo pri Arsu. "Velik del Evrope v pasu od Iberskega polotoka, Britanskega otočja do južnega dela Švedske pa ostaja večinoma brez snežne odeje."

Pokritost s snežno odejo se bo v naslednjih dneh nad Evropo povečala. "Že v torek bo severne dele srednje Evrope dosegel nov prodor hladnega zraka," napovedujejo pri Arsu. "Dve ciklonski središči bosta prinašali sneženje večjemu delu srednje Evrope in Balkanskemu polotoku. Še vedno bo ob severnem vetru snežilo predvsem na severni strani Alp. Bolj ali manj brez večjih sprememb pa bo ostalo na južni strani Alp. Zrak in s tem povezane padavine se bodo pri nas sušile, zaradi spuščanja zraka preko glavnega grebena Alp. Tako dolgotrajna situacija s severnimi vetrovi ni običajna. Bolj pogosto nad našimi kraji pihajo vetrovi zahodnih smeri."

Sneženje Adrenalinsko Slovenija Lovijo nevihte, opazujejo in napovedujejo vreme

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 7
 • AnzeSmolej 08:01 08.januar 2019.

  Zame ena lepših zim. Precej toplo, nič snega, upajmo da se temperature kaj kmalu povzdignejo nad 10C.

 • jakec1575 22:02 07.januar 2019.

  Zelo interesantno je, da država, ki je na poti 2 jeder tvorjenja ciklonov ima tako suho zimo.

 • Avatar stoychi
  stoychi 15:30 07.januar 2019.

  seveda se Branku Gregorčiču in ostalim na agenciji ARSO ne sme niti sanjati o sistemu HAARP anten pri Karlovcu, ki v zrak spuščajo na milijone watov 24/7, lahko pa na ARSO o ciklonih in naticiklonih bluzijo po mili volji.