Slovenija
4318 ogledov

Zato mora Slovenija postaviti še dva azilna doma

Boštjan Poklukar Danijel Kovačič Grmek/UKOM
Po protestih občanov v Brežicah in Središču ob Dravi in po tem, ko sta občinska sveta obeh občin vlado pozvala, naj umakne odlok o graditvi začasnih azilov v teh krajih, se je z županoma občin sestal notranji minister Boštjan Poklukar.

"Dodatnih azilnih kapacitet si ne želim in upam, da bosta azilna centra v Ljubljani in Logatcu dovolj, a so lani avgusta, septembra in oktobra azilne kapacitete pokale po šivih, zato je vlada reagirala. Mednarodnim prosilcem za azil pa želimo zagotoviti minimum minimuma, kar je Slovenija tudi dolžna storiti, ne samo po zakonu o zaščiti, ampak mednarodnih konvencijah," je minister Boštjan Poklukar povedal županoma Ivanu Molanu in Toniju Jelovici. 

Migracijska pot čez Avstrijo in Slovenijo

"Številke so med januarjem do konca marca bistveno višje, zaznali smo 28-odstotno povečanje na isto obdobje lani. Že takrat smo beležili več kot 60 tisoč nezakonitih prehodov," je navedel Poklukar. "Večina tujcev v 24 urah zapusti državo," je dodal.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Ta trenutek največ tujcev v Slovenijo pride iz Hrvaške preko območja policijske uprave Novo mesto, torej na območju Brežic, zato se je vlada januarja odločila, da na Obrežju postavimo registracijski center za potrebe policije," je povedal minister. Odpira pa se tudi migracijska pot čez Avstrijo v severovzhodni del Slovenije. "Letos beležimo bistveno več sirskih in turških državljanov, ki bodo nato odšli v ciljno državo – Nemčijo in Avstrijo /…/, zato smo želeli vzpostaviti možnost azilne kapacitete na mejnem prehodu v Središču ob Dravi," je še pojasnil minister. 

Minister je županoma Brežic in Središča ob Dravi zagotovil, da gre za začasen in nujen ukrep ter da bodo azilne kapacitete v obeh krajih postavljene na državnih zemljiščih. 

"V primeru vzpostavitve bo varnost zagotovljena!"

V azilnem domu na Viču je nastanjenih 517 oseb, na Kotnikovi 84 in v Logatcu 269. "To pomeni, da kapacitete niso polne, tako da v tem trenutku potreb po začasnih izpostavah nimamo," je povedala direktorica urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj. Dodatne kapacitete bodo vzpostavili, če bo potrebno. Kapacitete so bile močno prenapolnjene lani poleti. "Center bo ograjen, za varnost bo poskrbela varnostna služba," je še povedala Štrukelj. 

Na vprašanje o postavitvi novih azilnih kapacitet je včeraj v državnem zboru odgovarjal predsednik vlade Robert Golob. Več tukaj. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 59
  • Grof 19:18 28.marec 2024.

    Primitivizem, veliki četrtek, spoved, butl, bivši farški, ministrant Borut Sajovic si tare ofarbana jajca ob migrantki iz Makedonije, Stojmenovi in ofarbani Gazinovski, ja pičke svobodnjaške, jebite se dol na jugu, ne pa na moj račun v Slovenskem parlamentu, z gorenskim cucljem,

  • dare326 15:23 28.marec 2024.

    Najboljše, da azilne domove postavijo na degradirana območja. Recimo ob ograjo nuklearke.

  • Avatar lopov
    lopov 08:35 28.marec 2024.

    Ker imamo dezerterje na oblasti in izdajalce slovenskega naroda ter totalno nesposoben levičarski sistem ... NE RABIMO NIČESAR KER NEKDO KI NIMA POGOJEV ZA VSTOP NA LEGALEN NAČIN NE SME V DRŽAVO KOT MI NE SMEMO V TUJINO ČE NE ...prikaži večNE IZPOLNJUJEMO KRITERIJEV