Slovenija
3 ogledov

''To je slepilni manever''

“Proračun je še napihnjen, in sicer zato, da se bodo lahko dovolj zadolžili za p Žurnal24 main
Denar. V izolski občini je recesija udarila po prihodkih proračuna; SD trdi, da jih je občutno manj, kot trdijo pri 
županu.

Ni denarja. Za razliko od Kopra in Pirana, ki rezov v predvideni porabi ne predvidevata, so se za to morali odločiti v Izoli. Tako prihodki kot odhodki proračuna bodo po predlaganem rebalansu, o njem bodo v četrtek odločali občinski svetniki, nižji bo za skoraj 30 odstotkov.

Za rože 400 tisoč

Odgovor. Zakaj je vodstvo občine določilo, da se po Izoli namesto trajnih zelenic zasadi enoletne rastline. Svetniško skupino SD zanima, koliko to stane. Na občini trdijo, da v občini prevladujejo trajnice, le izjemoma pa kot dopolnitev aranžmajev zasajajo tudi enoletne rastline. Letos je občinski proračun za zelenice namenil 400 tisoč evrov.

 

Zadolžitev za 1,3 milijona
Prihodki izolskega proračuna so po novem predvideni v višini slabih 23 milijonov evrov (nižji so za 32 odstotkov), manj bodo tudi potrošili (za 28 odstotkov). Razlog za manjši priliv denarja v proračun je recesija, razlagajo na izolski občini. Minus v proračunu bodo pokrili tudi z zadolževanjem, in sicer v višini 1,3 milijona evrov.

Prav predvideno zadolževanje pa je po mnenju SD temeljni razlog za prenapihnjenost številk. “Rez v porabo je daleč premajhen, popravek proračuna pa tako ni niti kozmetičen. Predvidena zadolžitev je škandalozna. Očitno želi občinska oblast s tem, da porabe ne zniža v okvire, ki bi bili realni, zagotoviti možnost zadolževanja, ki je zakonito dovoljena. Če bi proračun znižali toliko, kot bi bilo potrebno, bi se namreč lahko zadolžili manj, kot potrebujejo posojil v tem trenutku. To je le slepilni manever,” trdi Aleksej Skok, prvak izolske SD.

Neuradno prilivov še manj
Stranka je zahtevala podatke o realizaciji prilivov v občinsko blagajno do konca septembra, a jih ni dobila. “Po naših neuradnih informacijah je prilivov le za dobro tretjino predvidenih,” dodaja Skok. Svetniška skupina bo predlagala tudi, da se z dnevnega reda četrtkove seje umakne predlog sprememb proračuna za prihodnje leto.

Kvadratni meter tri tisoč
Župan Tomislav Klokočovnik bi rad krpal proračun tudi s prodajo petih stanovanj v zloglasnem bloku v Livadah. V tem mesecu naj bi se sicer po dolgotrajni kalvariji s pridobivanjem vseh dovoljenj, v neprofitna stanovanja le vselili prvi najemniki. Na vrhu bloka pa je pet stanovanj, v velikosti od 70 do 115 kvadratnih metrov, ki jih občina namerava prodati na javni dražbi po ceni nekaj več kot tri tisoč evrov za kvadratni meter. “To je skregano z logiko javnega sektorja, če so se gradila neprofitna stanovanja, naj se jih po neprofitni ceni tudi prodaja; v pogodbo pa vgradi varovalko, da jih ne bo mogoče preprodajati naprej,” predlaga izolska SD.

Aleksander Krebelj iz Slovenija je naša pa pravi, da imajo premalo informacij, da bi lahko ocenil predlagani rebalans. “Realizacija prihodkov je bila ob polletju zelo slaba, župan slika drugačno sliko, bomo videli, kaj nam bodo povedali
na seji.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.