Slovenija
279 ogledov

"To je storil čebelar"

1/11
Žurnal24 main
Na Kovaškem Vrhu in v Brezju pri Oplotnici je poginilo kar okoli 4 milijone čebel. Policija preiskuje morebitno kaznivo dejanje.

"To je enostavno katastrofa," krepko prizadet opisuje Janko Pislak, ki vodi največje čebelarstvo v Sloveniji, ki je eno večjih v Evropi.

Fotografije pomora čebel si oglejte TUKAJ.

Krila so cela, torej ni bolezenskega znaka za bolezen varojo, pa tudi hrane je bilo dovolj.
Robert Bali

V ponedeljek je namreč odkril, da je v dveh čebelnjakih v Oplotnici, ki sta v neposredni bližini, poginilo okoli 4 milijone čebel. "Zgodil se je pomor čebel, kar je storil drug čebelar, verjetno iz koristoljubja. Sumim, kdo bi to lahko bil in to sem povedal tudi policiji. Predvidevam, da je uporabil sredstva proti muham, obadom oziroma komarjem in z ročno pršilko poškropil čebelnjak od zunaj," pojasnjuje Pislak, ki ima vsega skupaj 37 čebelnjakov.



"Ni suma bolezni"
Policijska preiskava morebitnega kaznivega dejanja v zvezi s poginom čebel še poteka. "Naša pristojna veterinarka je bila v ponedeljek na ogledu na kraju samem. Ni opazila, da bi čebele poginile zaradi bolezni. Čakamo pa na analize čebel," pravi Metka Pislak Ocepek, vodja strokovnih delavcev za čebele pri Nacionalnem veterinarskem inštitutu. "Izključujemo možnost, da bi bilo za prvi letošnji pogin čebel krivo delo na kmetijskih površinah, saj še ni čas za to," dodaja Robert Bali, Pislakov zet.

VURS bo bdel nad medom
Nad prehransko varnostjo medu bo bdela Veterinarska uprava Republike Slovenije, a Pislak pravi, da letos ne bo bere iz teh dveh čebelnjakov. "Vse je bilo pripravljeno, da se med in mleček pobereta, pa letos ne bo nič iz tega. Ne pretiravam, če rečem, da je škode na čebelah okoli 30 tisoč evrov. Prikrajšani bomo tudi za 20 tisoč evrov letnega dohodka."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.