Slovenija
2610 ogledov

To je treba vedeti pred jesenjo

covid-19 A. Š.
Dejstva in dognanja o virusu in delta različici, ki bi jih morali poznati vsi.

Dr. Sašo Dolenc, filozof, fizik, predavatelj, pisatelj, novinar in urednik spletnega časopisa za popularizacijo znanosti Kvarkadabra je na svojem Facebook profilu zbral nekaj dognanj o delta različici novega koronavirusa, ki bi jih morali poznati vsi. Njegov zapis objavljamo v celoti. 

Šola v dobi širjenja delte 

Prejšnje šolsko leto so se v šolah dobro obnesli ukrepi, kot so nošenje mask, zračenje, higiena rok in karantena ob stiku z virusom. Ampak to je bilo pred pojavom delte, ki je bistveno bolj nalezljiva. Pomembno vprašanje pred začetkom novega šolskega leta je ali bodo enaki ukrepi v šolah učinkoviti tudi letos.

Način prenosa okužb

Na začetku pandemije smo bili zaskrbljeni predvsem zaradi kapljičnega prenosa virusa, vendar smo sčasoma ugotovili, da prihaja do okužb predvsem zaradi aerosolnega prenosa. Razlika med kapljicami in aerosolom je v velikosti. Kapljice, ki jih širimo predvsem s kašljanjem in kihanjem, imajo premer med 50-100 mikrometrov in lahko potujejo po zraku do dveh metrov, nato pa padejo na tla. Zato je bilo uvedeno pravilo, da moramo vzdrževati medsebojno razdalje vsaj meter in pol.

Aerosoli so bistveno manjši (<5 mikrometrov) in lažji, zato lahko v zraku lebdijo. Poleg tega nam ni treba kihati ali kašljati, da jih izločamo, ampak se razširijo že z govorjenjem. Laboratorijske študije so pokazale, da lahko aerosoli ostanejo v zraku do 16 ur, zato za okužbo sploh ni nujno, da je kužna oseba z nami v prostoru. Morda je že odšla, okuženi aerosoli pa so ostali v zraku in z njimi se še vedno lahko okužimo.

Preko površin prenos virusa ni tako pogost, vendar je vseeno mogoč. A v tem primeru virus ne pride neposredno v pljuča kot pri aerosolih, kar običajno vodi do blažje oblike bolezni.

Zračenje

Čeprav je umivanje rok in vzdrževanje razdalje še vedno koristno, je treba v šolah vzpostaviti predvsem učinkovite ukrepe za zmanjšanje aerosolnega prenosa virusa. Zračenje prostorov je poleg cepljenje in nošenja mask še vedno eden najboljših načinov za omejevanje širjenja okužb. Odprto okno lahko veliko pripomore k zmanjšanju prenosa okužbe v učilnici, če je v razredu okuženi učenec.

Po novi študiji naj bi odprta okna v učilnicah kar 14-krat zmanjšala možnost okužbe. Učinek je sicer močno odvisen od letnega časa, števila odprtih oken in pogostosti njihovega odpiranja. Na primer, odprto okno pozimi ima veliko večji vpliv kot odprto okno poleti (14-kratno zmanjšanje v primerjavi s 7-kratnim zmanjšanjem). Tudi samo odpiranje okna med odmori lahko nekoliko pomaga, vendar ne tako močno kot neprestano odprta 

Filtri

Zelo učinkovito je tudi čiščenje zraka s HEPA filtri. En HEPA filter naj bi bil enako učinkovit kot dve okni, ki sta pozimi ves dan delno odprti (2,5-kratno zmanjšanje prenosa), dva HEPA filtra pa sta še učinkovitejša (4-kratno zmanjšanje prenosa).

Maske 

Pred pojavom delte so bile dokaj učinkovite tudi preproste maske iz tkanine, sedaj pa so se razmere spremenile in vsi potrebujemo boljše maske. Finska študija je pokazala, da se je delta prenašala med zdravstvenimi delavci, ki so uporabljali le kirurške maske, ne pa boljših FFP2 mask. A tudi kirurške maske v učilnicah naj bi 8-krat zmanjšale možnost prenosa okužbe. Kirurške maske imajo odličen filter, vendar so včasih na otrocih preveč ohlapne. Pri delti pa je pomembno tako prileganje maske kot tudi njen filter. Za otroke je zato treba najti maske, ki se prilegajo obrazu in imajo hkrati dobro filtracijo.

Okužbe na prostem 

Obstaja veliko pričevanj o prenosih okužbe z delto na prostem, zlasti pri dejavnostih z ramo ob rami, kot so glasbeni festivali, športne prireditve in stiki otrok na igrišču. Kadarkoli ste dovolj blizu, da vdihavate izdihan zrak iz dihal nekoga drugega, imate možnost, da se okužite. A stiki na prostem so še vedno veliko manj tvegani kot skupno druženje v zaprtih prostorih. V zaprtih prostorih se lahko aerosoli kopičijo veliko bolj kot na prostem in postanejo bolj koncentrirani. Dobra je primerjava s cigaretnim dimom. Če nekdo kadi cigarete v zaprtem prostoru, se sčasoma to pozna bistveno bolj, kot če kadi na prostem.

Ukrepi za šole 

Delta je zelo nalezljiva, zato potrebujemo za spopadanje s širjenjem okužb kombinacijo več sočasnih oziroma vzporednih ukrepov. 
Za preprečevanje okužb v šolah je najpomembnejše: 
– cepljenje učiteljev in učencev
– nošenje dobrih mask
– učinkovito zračenje prostorov

A pri delti, ki je močno nalezljiva, bo na šolah prihajalo do okužb tudi ob upoštevanju vseh razpoložljivih ukrepov. Zato je treba vzpostaviti tudi delujoče režime za šolanje na daljavo za otroke, ko bodo v karanteni ali v izolaciji. Prav tako je seveda smiselno neprestano množično presejalno testiranje.

Cepljenje 

Zelo priporočam tudi poslušanje dveh radijskih oddaj (Frekvenca X in Ultrazvok), ki govorita o covidu pri mladih in o problematiki cepljenja otrok. V obeh oddajah različni sogovorniki zelo dobro pojasnijo problematiko in razjasnijo večino dilem. Oddaji sta skorajda nujno poslušanje za vse starše in najstnike!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.