Slovenija
6093 ogledov

To je v Grosuplju izpostavil Janša

Janez Janša Epa
Premier poudaril, da smo plačali "relativno nizko ceno".

Premier Janez Janša je bil ob občinskem prazniku in 30-letnici samostojne države slavnostni govornik na prireditvi v Grosuplju. 
Čas osamosvojitve in razglasitve samostojnosti pred 30 leti je za Slovence, "ki imamo Slovenijo radi, sveti čas". "Gre namreč za čas, ki ne glede na politična ali druga prepričanja ne deli in ga zato vedno radi praznujemo in se ga z veseljem spominjamo," je dejal premier.

Spomnil je, da je bila odločitev za samostojno državo na plebiscitu sprejeta z veliko večino in enotnostjo, kakršne ni dosegla marsikatera druga država. Iz te takratne enotnosti črpamo moč in pogum še danes, ko gre za težke odločitve, je dejal na proslavi, ki jo je ob občinskem prazniku in 30-letnici samostojne države pripravila Občina Grosuplje.

Janša: Cena, ki smo jo plačali, "relativno nizka"

Časi osamosvajanja so bili po Janševih besedah zahtevni, nekateri so zanjo žrtvovali celo največ, kar je mogoče, življenje, kljub temu pa smo plačali "relativno nizko ceno". "Če danes vemo, kaj se je pozneje dogajajo na ozemlju nekdanje države, potem lahko rečemo, da smo korake k osamosvojitvi naredili pravočasno in da smo jih naredili na način, ki je omogočal, da je bila cena relativno nizka," je dejal.

V zadnjih 30 letih je po besedah Janše ostala neizkoriščena marsikatera priložnost, vseeno pa je bil dosežen neprimerljiv napredek. "Danes je Slovenija obdana s štirimi sosedami, ki so v EU in zvezi Nato, naša varnost je neprimerljivo večja, prav tako možnosti za razvoj," je dejal.

O pogledu naprej

"Ko smo šli iz Jugoslavije, smo bili nekje na 27 odstotkih standarda Avstrije, že leta 2008 pa smo prišli na 91 odstotkov povprečja EU. Trenutno imamo eno najvišjih gospodarskih rasti, imamo manj brezposelnih kot dve leti nazaj in dobre načrte za prihodnost," je ponazoril in dodal, da lahko tako samozavestno gledamo v naslednjih 30 let.

Na koncu je vse povabil na petkovo državno proslavo na Trgu republike v Ljubljani, ki bo po nekem obdobju "omejitvenih ukrepov znova čas in prostor druženja". Povedal je, da so na proslavo vabljeni vsi, pri čemer je edini pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Proslava bo namenjena tudi obeležitvi skorajšnjega prevzema predsedovanja Slovenije Svetu EU, zato bo na njej zbrane pozdravil in nagovoril tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, proslave pa se bodo udeležili tudi nekateri predsedniki vlad sosednjih držav, je povedal Janša.

Janez Janša Slovenija Tudi New York Times nad Janeza Janšo

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 19
  • rd2dmk2 09:36 23.junij 2021.

    z optimizmom gledamo naslednjih 30 let.. niti smreka na pokljuki ne more , kaj bi šele jest.. 30 let je minilo, čez 30 let mene ne bo več. in rad bi da vsaj malo živel, ne životaril in študiral kdaj ...prikaži večaj se bo kdo od telih pogoltnežev spomnil da poleg mojih gat je njihova še ledvica in ostali deli. sam fantje, vsak dan so bolj neuporabne. in prekleti bili pogoltneži levi in desni, beli in črni da bi trpeli na tem in unem svetu vsi po vrsti, bolj in dalj kot Tantal, Prometej, Sizif skupaj.

  • 5aa93f84874a2d1c45173779b302eaec9123c75c 09:16 23.junij 2021.

    Janša je zakon.... .Pahor je afne guncu,Bratuškova je pokradla NLB komitente in s Čuferjem spičkala 20 zdravih državnih podjetij, Cerar se je s Klemenčičem cel mandat brihten delal,naredil nič... .

  • jezero 06:58 23.junij 2021.

    Vse so izropali in razprodali, sedaj si pa prirejajo proslave!