Slovenija
1195 ogledov

"To je velika neenakost med bolniki, ki se zaradi ukrajinske krize še povečuje"

slovenija01.04.09, nevroloska klinika, zdravniske sestre, zdravniki, pacjenti, l Nik Rovan
Za razliko od odstalih bolnikov, ki dobijo zdravila na recept, morajo bolniki sami svoje edino zdravilo, drago dietno hrano, kupovati sami.

Slovensko društvo za celiakijo stranke, ki kandidirajo na državnozborskih volitvah, poziva, da trajno uredijo status bolnikov s celiakijo. Bolniki s celiakijo so glede na trenutno ureditev v izrazito neenakopravnem položaju, saj si morajo brezglutensko hrano, ki je njihovo edino zdravilo, kupovati sami. Ker ta prehrana ni urejena kot zdravilo, poleg velike finančne obremenitve tudi ni nobene regulacije ponudbe in obvladovanja cen. 
Cena dietnih živil je 4-6 krat višja od običajnih živil. Cena kilograma moke tako znaša od 4,79 do 5,79 evra. 

Celiakija je doživljenjska kronična avtoimuna bolezen, ki je posledica preobčutljivosti na gluten. Za bolnike je edino zdravilo stroga in dosledna brezglutenska dieta. Neupoštevanje diete lahko vodi do hudih zdravstvenih zapletov in bolezni, tudi do raka. 

Kot smo že večkrat opozarjali, staršem otroka s celiakijo pripada precej ugodnosti, ko pa otrok odraste, mu ne pripada čisto nič, čeprav se bolezen nikoli ne pozdravi in še naprej potrebuje povsem enako zdravljenje. Več v članku: 

Otrok Huda bolezen Slovenija Celiakija: ko odrasteš, kot da nisi več bolan

Slovenija je ena redkih držav, v kateri odrasli bolniki od države ne dobijo popolnoma nobene pomoči in je celotno zdravljenje in preprečevanje zapletov v primeru neupoštevanja diete, na njihovih plečih. Izbruh epidemije Covida je začasno prekinil dobavne poti brezglutenske hrane, kar je pokazalo na neurejenost tega področja in na neenakopravnost z ostalimi bolniki. Zaradi ukrajinske krize in posledično podražitev hrane pa to neenakost še povečuje, poudarjajo v društvu. 

V Društvu za  celiakijo politike pozivajo, da status celiakašev uredijo kot v večini evropskih držav: Predpisovanje dietne hrane na recept, kar izvajajo v Italiji, na Hrvaškem, Veliki Britanijo, Srbiji ali davčna olajšava za bolnike po vzoru Madžarske, Avstrije, Nemčije ali socialnovarstveni dodatek za nakup živil.

V društvu so prepričani, da bi se zagotovitev pomoči v kateri koli obliki hitro povrnila v zdravstveni blagajni zaradi zmanjšanja zapletov, ki se jim socialno šibkejši bolniki ne morejo izogniti. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.