Slovenija
19 ogledov

"To je zaradi političnih pritiskov"

V zadevi Satex, eni od največjih posojilnih afer pri nas, so bili pravnomočno ob Žurnal24 main
V petkovi štajerski izdaji tiskanega Žurnala pišemo: Zadeva Satex. Tožilstvo predlaga postopek za oceno ustavnosti dvoletnega zastaralnega roka.

Maribor. Kazenski postopek v zadevi Satex naj se prekine, okrožno sodišče pa naj ne izda sklepa o zastaranju, ampak naj sproži postopek na ustavnem sodišču, predlagajo tožilci. To naj presoja ustavnost tistega člena kazenskega zakonika, ki skrajšuje zastaralni rok v obravnavani zadevi in je po njihovem mnenju v nasprotju z ustavnim načelom enakosti pred zakonom.

Pozvali so pod nujno
Vodja mariborskega okrožnega državnega tožilstva Drago Šketa trdi, da sklepa o zastaranju (18. novembra) v zadevi Satex še niso dobili, “zato smo pozvali sodišče pod nujno”.

Odvetnik Stojan Zdolšek, ki zastopa obtoženega Boruta Rataja, je nad takšno potezo tožilstva začuden in pojasnjuje, da je dvoletni zastaralni rok v zakonodajo implementiran na podlagi odločbe ustavnega sodišča. “Torej so dali pobudo za oceno ustavnosti zakona, ki je nastal na podlagi ustavne odločbe. Ta predlog je bolj rezultat političnih pritiskov, ki se odvijajo, kot pa resen pravni manever,” meni Zdolšek. Primer Satex bi absolutno zastaral čez 
šest let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.