Slovenija
331 ogledov

To je že tretja banka, ki je letos napovedala, da se umika iz Slovenije

slovenija 27.03.2012 denar, bankovci, Evro, finance, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Zveza bank Celovec po desetih letih delovanja zapira podružnico v Ljubljani. Razlog: stroškovna optimizacija poslovanja.

“Ljubljanska podružnica bo prenehala delovati predvidoma konec letošnjega leta,” so nam sporočili iz Zveze bank Celovec.

"Volatilnosti trgov v vzhodni in jugovzhodni Evropi, makroekonomski vzroki, globalni in regionalni aspekti in interni razvoji so pri vrsti bank v zadnjem času privedli do strateških sprememb v načinu delovanja, in posledice prizadevajo tudi Slovenijo,“ ugotavja Blaž Šlemic, direktor ljubjlanske podružnice.    

Koliko komitentov bo moralo prenesti račun drugam ne povedo 

Ukinjajo tudi spletno banko Diba, o tem so vse komitente tudi pisno obestili.

Poudarjajo, da bo Zveza bank še vedno prisotna na slovenskem trgu, le da morajo odslej podelovati z računom, ki ga morajo odpreti v Avstriji: "Vsem komitentom smo ponudili možnost odprtja računa pri Zvezi Bank v Celovcu, kjer lahko poslujejo preko spleta s sistemom ELBA, hkrati pa pridobijo možnosti, ki jih v Podružnici nismo ponujali."

Na vprašanje koliko komitentov so v desetih letih prepričali, da so transakcijski račun preselili k njim, ne želijo odgovarjati, češ da gre za poslovno skrivnost.

Odhajata tudi Reiffeisen in Sberbank

Pred kratkim je tudi Sberbank napovedala, da se iz Slovenijie umika. Za njen prevzem verige bank, ki zaposluje 325 ljudi, se po neuradnih informacijah potegujeta ameriški investicijski sklad Apollo in ruska Expobank.

Ruska banka je pred tremi leti z nakupom banke Volksbank v Sloveniji delovala z osmimi poslovalnicami – ima 4,5-odstotni tržni delež. Lani je prevzela tudi portfelj fizičnih oseb Probanke, ki je v likvidaciji. 

Že spomladi pa je odhod iz Slovenije napovedala avstrijska banka Raiffeisen. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Žvižgač 23:06 22.oktober 2015.

    Če bomo šli tko naprej bomo kmalu trgovali s kamni in jih ne bomo potrebovali. Le nazaj v planinski raj, če bi še NLB preselili na Kitajsko bi bilo super, ker na Wall streetu ne bo nikoli kotirala, pa, če ...prikaži več damo še gate v to banko.

  • blueone 21:55 22.oktober 2015.

    dobro si povedal, ker tole je pa že prav bolano...

  • blueone 21:53 22.oktober 2015.

    to so banke, ki delujejo na prostem trgu..ostale se pa filajo z davkoplačevalskim denarjem