Slovenija
7155 ogledov

To lahko doleti vsakega moškega!

Saw Palmetoo Farmedica
Kako vemo, da gre za nenevarno oziroma benigno povečanje prostate? Pogosto tiščanje na malo potrebo, ki je še posebej moteče ponoči, šibak curek in kapljanje, lahko kažejo na težave s prostato. Poglejmo kako jih lahko prepoznamo.

Da bi težave s prostato lahko čim hitreje odpravili ali vsaj ublažili, je potrebno tudi znake nenevarnega povečanja prostate čim hitreje prepoznati oz. jih ločiti od drugih težav s podobnimi simptomi. Včasih so namreč znaki težav z benigno povečano prostato podobni kakšni drugi težavi npr. vnetju mehurja, sečnice, ledvičnim kamnom ali pa celo raku prostate. 

Prav zaradi možnosti, da so zgoraj omenjene znake lahko tudi znaki raka prostate, je pomembno, posebej, če težave vztrajajo, obiskati zdravnika, da izključi to možnost. Za ugotavljanje raka na prostati obstajka več raziskav in le merjenje PSA ni vedno merodajen test, za ugotavljanje ali moški ima težave z rakom prostate ali ne.  

Previsoko vrednost PSA (za Prostato Specifičen Antigen) v krvi, ki nastaja le v celicah prostate, je konvencionalna medicina označila  kot dejavnik tveganja, ki nakazuje, da ima moški težave z rakom prostate. PSA meritve – kot način odkrivanja raka prostate, je tako FDA (Agencija za zdravila in hrano) odobrila že davnega leta 1994. Tako je do danes že na milijone moških opravilo testiranje. Mnogi strokovnjaki pa danes menijo, da so tega opravili zaman. Številne študije namreč dokazujejo, da preventivno testiranje na PSA v preteklih letih ni pokazalo pričakovanega uspeha. 

Proti izvajanju takšnih meritev pa je tudi Richard J. Ablin, ki je leta 1970 PSA tudi odkril! "Kot sem  že mnoga leta poskušal pojasniti, PSA testiranje ne more odkriti raka prostate in še bolj pomembno od tega je da, ne more razlikovati med dvema oblikama raka prostate- med tistim, ki vas bo pokončal in tistim, ki vas ne bo." Ablin razlaga, da omenjen test samo pokaže koliko PSA ima moški v krvi. Čeprav ga je lahko v krvi veliko, to ne pomeni nujno, da gre za raka prostate (The Great Prostate Mistake, By Richard J. Ablin, The New York Time, March 9, 2010)! Povedano drugače, moški z visokim PSA v krvi, so lahko brez raka prostate, tisti z nizkim PSA v krvi, pa lahko raka prostate imajo.

Dvig PSA namreč lahko povzroča jemanje zdravil kot so ibuprofen. Dvigne pa ga med drugim lahko tudi infekcija (vnetje) ali celo benigno povečana prostata. Zato je priporočljivo napisano upoštevati, ko se boste za odkrivanje ozadja težav s prostato pogovarjali s strokovnjakom.

Pogosto tiščanje na malo potrebo

Pogosto siljenje na malo potrebo preko dneva in noči, je lahko posledica težav zaradi benigno povečane prostate. Lahko pa je tudi posledica vnetja mehurja ali sečnice. 

Vnetje sečil sicer moške manj pogosto doleti kot ženske, pa vendar je to možen vzrok pogostega uriniranja. Kadar gre za vnetje sečil, se bo poleg pogostega tiščanja na vodo pojavil še pekoč boleč občutek ob uriniranju, lahko tudi  kri v urinu, bolečine v področju mehurja, mrzlica, vročina in slabo počutje. Tudi laboratorijski test urina bo pokazal vnetje. Ko moški na ustrezen način vnetje pozdravi, tudi pogosto tiščanje na malo potrebo izzveni. 

Če se to kljub odpravi vnetja ne zgodi, je lahko samo vnetje sečil nastalo ravno zaradi benigno povečane prostate. Povečana prostata namreč stisne lumen sečnice in ovira pretok urina iz mehurja navzven. Zato je curek šibak in pri uriniranju je potrebno dodatno naprezanje. Povečana prostata potisne mehur navzgor, zmanjša njegovo prostornino. Ta se zato hitreje ponovno napolni in potreba po uriniranju je kmalu tu. Posledica takšnega zastajanja urina, ki je povrhu vsega tudi poln toksičnih odpadkov, pa je lahko tudi draženje sluznice sečil, prekomeren razvoj mikrobov in seveda vnetje sečil.

Torej, če omenjenih znakov vnetja sečil nimate, gre lahko za benigno povečanje prostate. Prav tako je ta možen vzrok tudi težavam, ko po saniranju vnetja sečil, tiščanje na malo potrebo ne mine.

Neprespane noči 

Pogosto siljenje na malo potrebo pa moških ne muči le preko dneva, temveč tudi preko noči. Nepopolno izpraznjen mehur namreč nima dovolj kapacitete, da bi lahko shranil ves preko noči ustvarjen urin. Zato se moški zaradi nevzdržnega tiščanja na malo potrebo večkrat preko noči zbudi. Posledica je seveda slabša kvaliteta spanja in posledično slabše psihično in fizično počutje. 

Vendar pozor, če moški opaža tiščanje na malo potrebo le ponoči, to ni nujno znak benignega povečanja prostate. Včasih se težava lahko pojavi tudi zaradi zaužitja prevelike količine pijače v večernih urah. Popijte večino pijače do 18 ure, po tej uri pa pijte le malo in to po požirkih. Preverite kaj se bo dogajalo ponoči. Če potreba po uriniranju mine, verjetno nimate težav s benigno povečano prostato.

Poleg tega, se nam vsem lahko zgodi, da mehur preprosto navadimo na nočno uriniranje, kar prav tako ni povezano z benigno povečano prostato. Torej čeprav nismo pretiravali s pijačo preko večera, se nam lahko zgodi, da se ponoči zbudimo in opravimo med drugim še malo potrebo. Nekajkrat postopek ponovimo in mehur nas bo sam zbujal ob isti uri naprej. Če se vam je to zgodilo, ko se ponovno tako zbudite, poskusite potrebo po uriniranju ignorirati in zaspati. Če boste tako mehur odvadili "nočne navade uriniranja", verjetno ne gre za težave s prostato.

Šibak, prekinjajoč curek uriniranja

Nevzdržno tiščanje na malo potrebo nemalokrat moškega prisili, da vse izpusti iz rok in odhiti na WC. Tam pa na presenečenje ugotovi, da uriniranje (kljub tako nevzdržni potrebi) ni videti kot da bi iztaknili cev iz polno odprte pipe, temveč, se mora moški precej namučiti, da lahko sploh začne  urinirati. Poleg tega je curek urina šibak in prekinjajoč. Po koncu uriniranja pa urin še dolgo kaplja. To so zelo tipični znaki povečane prostate, ki bolj ali manj stisne sečnico skozi katero potuje urin. Torej popolnoma napolnjen mehur oddaja moškemu signale urgentnega praznjenja mehurja, povečana prostata pa praznjenje urina ovira in frustracija moškega na stranišču je tu. 

Dobro je še omeniti, da ni nujno prav velikost prostate tista, ki odloča o tem kakšne težave bo moški imel z uriniranjem. Ugotavljajo namreč, da stopnja povečanja prostate ne vpliva nujno na stopnjo težav. Moški, ki so imeli močno povečano prostato so npr. zaznavali le blage težave ob uriniranju ali obratno.

Podobne težave v načinu uriniranja pa lahko povzroča tudi izločanje peska ali kamnov, ki leta nastajajo v sečilih. V tem primeru gre lahko za občasne tudi boleče napade, ki se odražajo med drugim tudi s težavami uriniranja. Kadar se denimo izločajo večji kamni, lahko ti delno (ali pa tudi popolnoma) zaprejo sečevod. Če so kamni poleg tega še ostri, lahko, ne le da povzročajo prekinjajoče uriniranje s šibkim curkom, povzročajo tudi močno boleče in krvavo uriniranje. Kamni z ostrimi robovi namreč sečevod poškodujejo, kar močno boli. Običajno se ob izločanju ostrih ali velikih kamnov moški hitro lahko znajde tudi na urgenci. Če težave niso tako hude, lahko dilemo ali so posredi kamni ali ne, razjasnimo tudi z ultrazvokom sečil. 

Vas zanima več?

Natančen opis kakšni so lahko znaki težav zaradi povečane prostate, si lahko ogledate tudi na videoposnetku pogovora s specialistom urologom

V kolikor ugotovite, da so težave z uriniranjem povezane z benigno povečano prostato, lahko te učinkovito in varno obvladujete tudi na naraven način. Registrirano zdravilo iz plodov žagasto listne palme (palmeto) - A. Vogel Prostasan - namreč dokazano lajša znake blage do zmerno benigno povečane prostate. Kar pomeni, da bodo moški z jemanjem tega zdravila lahko blažili oz. zdravili  zgoraj omenjene moteče znake benigno povečane prostate. To je pokazala tudi nedavna klinična raziskava, ki so jo izvedli na treh slovenskih uroloških klinikah (Učinkovitost in varnost zdravila z izvlečkom plodu palmeta pri bolnikih s težavami mokrenja zaradi benignega povečanja prostate, Bojan Tršinar et al.). 

A. Vogel Prostasan zmanjšuje težave z uriniranjem zaradi prostate primerljivo s kemično sinteznimi zdravili. Poleg primerljivega učinka pa to naravno zdravilo odlikuje tudi dejstvo, da so stranski učinki precej manjši in da ga organizem praviloma dobro prenaša tudi pri daljšem jemanju. To je seveda dobra novica za vse, ki se želijo izogniti pojavu stranskih učinkov kot so zmanjšanje spolne sle, impotenca, težave z ejakulacijo, otrdelost in povečanje prsi, pojav depresije, tesnobnosti itd.

To zdravilo je na voljo brez recepta za lajšanje blažjih težav, vendar je pri kakršnihkoli težavah zaradi prostate nujen pregled pri zdravniku. Zdravilo Prostasan je na voljo v lekarnah. Pred uporabo natančno preberite priloženo navodilo. O tveganju in neželjenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Besedilo: Adriana Dolinar