Slovenija
38441 ogledov

To lahko pričakujemo julija in avgusta

Vreme: Resen poziv Arsa - Vročina EPA
Osvežena napoved za letošnje poletje na evropski celini.

Meteorologi AccuWeather odgovajrajo na vprašanja, kakšno poletje nas čaka v svoji novi objavljeni napovedi. Poletje se bo na severni polobli uradno začelo na solsticij v sredo, 21. junija, približno tri tedne po začetku meteorološkega poletja v četrtek, 1. junija.

Tyler Roys in Alan Reppert, višja meteorologa pri AccuWeather, ki skupaj preučujeta vremenske vzorce po vsej celini več kot tri desetletja, sta natančno preučila pretekla leta in vremenske vzorce po vsem svetu, da bi določila glavne teme prihajajoče sezone.

Pri AccuWeather napovedujejo, da se bo poletje hitro začelo v srednji in severni Evropi, medtem ko bi jugovzhodna območja lahko doživela počasnejši prehod na novo sezono. Čeprav prihajajoča sezona morda ne bo tako zadušljiva kot prejšnja poletja, strokovnjaki pravijo, da bi se lahko izkazala za enako nevarno za prebivalce in obiskovalce zaradi gozdnih požarov, naraščajoče suše in hudih vremenskih razmer.

Kako je z ekstremno vročino?

Na splošno se pričakuje, da bodo ekstremne vročine manj pogoste po vsej celini v primerjavi z zadnjimi leti, pravijo pri AccuWeather. "Nekaj vročinskih valov bo zlasti od Iberskega polotoka do južne Francije in severne Italije, vendar je malo verjetno, da se bo ekstremna rekordna vročina lanskega poletja ponovila," je dejal Roys.

Meteorologi AccuWeather pravijo, da je vzhodna Evropa eno od območij celine, za katero je manj verjetno, da bo v prihajajoči sezoni doživelo pogoste valove vročine. Na splošno se bodo temperature v poletnih mesecih na Madžarskem, v Romuniji in Srbiji verjetno gibale blizu zgodovinskega povprečja.

Nevihtna obdobja od severne Francije do Balkana

AccuWeatherjeva poletna napoved za Evropo poudarja območje od severne Francije do Nemčije, Poljske in balkanskih držav kot najverjetnejši koridor, ki se bo soočil s pogostejšimi padavinami in morda celo hudim vremenom v primerjavi s preostalim delom celine.

Padavine bi morale biti blizu zgodovinskega povprečja za večji del te regije, kar bo sicer dobra novica za pridelke po vsem Balkanu, pravi Roys. Čeprav bodo padavine pomagale omejiti sušne razmere v regiji, pa bi lahko imele škodljive posledice za nekatere skupnosti. "Območje od severne Francije do Balkana je najbolj ogroženo zaradi hudih vremenskih razmer v smislu neviht, ki lahko povzročijo uničujoče vetrove in točo," je dejal Roys. Glede temperatur se pričakuje, da bodo junija, julija in avgusta skoraj nekoliko nad zgodovinskim povprečjem v celotni regiji.

Napoved glede padavin je povzel tudi naš vremenski portal neurje.si, ki sicer dodaja, da "takih objav ponvadi zaradi kredibilnosti ne deli". 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 07:27 07.junij 2023.

    To je samo da novinarji zapolnijo prostor med novicami.

  • Avatar pantani
    pantani 07:09 07.junij 2023.

    Še za dva dni nazaj ne znate napovedati,pa boste za 1. mesec naprej?!!!