Slovenija
187 ogledov

To lahko storite samo še danes

Slovenija predsedniške volitve Epa
Izbiro predsedniškega kandidata na predčasnih volitvah je mogoče oddati le še danes, prav tako kandidaturo na lokalnih volitvah.

Volivci, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležiti prvega kroga volitev predsednika republike, lahko svoj glas še danes oddajo predčasno. To lahko storijo na enem od 96 volišč po Sloveniji, ki bodo odprta med 7. in 19. uro.

Predčasno glasovanje sicer poteka od torka, prvi dan pa se ga je udeležilo 19.247 volivk in volivcev oziroma 1,14 odstotka vseh volilnih upravičencev. To je precej več kot na zadnjih dvojih volitvah. Pred petimi pred leti je namreč prvi dan predčasnega glasovanja na volišča prišlo 0,45 odstotka volivcev, leta 2012 pa 0,32 odstotka,

Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Predčasno glasovanje izven okraja stalnega prebivališča ni mogoče, poteka pa na sedežih volišč za predčasno glasovanje, ki so jih v posameznih okrajih določile okrajne volilne komisije.

Prijava na predčasno glasovanje ni potrebna, volivec pa s seboj na volišču potrebuje osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto. Obvestila, ki so ga prejeli na dom, volivci ne potrebujejo, je pa v pomoč volilnim odborom, da volivca lažje najdejo v volilnem imeniku.

Predsedniški kandidati imajo sicer še danes in v petek čas za prepričevanje volivcev, naj glas namenijo njim. V petek opolnoči se namreč izteče volilna kampanja in začne veljati molk, ki ga je treba spoštovati vse do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri.

V prvem krogu predsedniških volitev sicer volivci izbirajo med sedmerico kandidatov.

Glasuje se tako, da se obkroži številko pred imenom kandidata, ki bodo na glasovnici navedeni v naslednjem vrstnemu redu: Milan Brglez, Anže Logar, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič in Sabina Senčar.

Kandidature pred lokalnimi volitvami možno vložiti le še danes

Pred lokalnimi volitvami, ki bodo 20. novembra, se danes tudi uradno začenja volilna kampanja. Politične stranke in volivci pa imajo le še danes čas za vložitev kandidatur oz. kandidatnih list za občinske svetnike ter kandidatur za župane. Te bodo občinske volilne komisije sprejemale še do 19. ure.

Danes je tako tudi zadnji dan, ko lahko volivke in volivci na upravnih enotah podpišejo obrazec podpore kandidaturi oz. listi kandidatov. Predlagatelji pa morajo hkrati z vložitvijo kandidatur oz. kandidatnih list sporočiti tudi podatke o organizatorju volilne kampanje, odgovorno osebo ter podatke o odprtju posebnega transakcijskega računa za volilno kampanjo.

Kdo vse se bo potegoval za županske položaje in mesta v občinskih svetih, bo dokončno znano 30. oktobra, ko je zadnji rok za izdajo odločb o potrditvi oz. zavrnitvi kandidatur. Pred potrditvijo oz. zavrnitvijo kandidatur bodo volilne komisije preverile njihovo zakonitost. Sezname potrjenih kandidatur in list kandidatov pa morajo javno objaviti najpozneje 4. novembra.

O sporih, ki se nanašajo na zakonitost kandidiranja v občinske svete in za župane, odloča upravno sodišče. Pritožbe oz. tožbe bo mogoče vložiti neposredno na sedežu sodišča v Ljubljani ali na zunanjih oddelkih sodišča v Mariboru, Celju in Novi Gorici. Sodišče mora o pritožbi zoper odločbo občinske volilne komisije odločiti najpozneje v 48 urah po prejemu pritožbe, zato te zadeve označujejo in rešujejo kot nujne zadeve, so sporočili z upravnega sodišča.

Danes se sicer tudi uradno začenja predvolilna kampanja, ki se bo končala 24 ur pred dnem glasovanja, ko bo nastopil volilni molk.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1