Slovenija
143 ogledov

To morate vedeti, če nakupujete prek spleta

Uporaba bančne kartice Žurnal24 main
Spletni trgovci danes ponujajo številne popuste, ki bodo marsikoga premamili. Da se ne bi opekli pri takšnem nakupu, je dobro upoštevati nekaj stvari.

Sleherni spletni kupec mora najprej preveriti, kdo spletni trgovec je. Naj vas domena, na kateri je podjetje registrirano, ne zavede. Pri Varni na internetu opozarjajo, da največ zaupanja vzbujajo trgovine z domeno .de ali .uk, ker kupci menijo, da gre za nemške ali angleške trgovce. Ni nujno, da je temu tako. 

Če pride do težav pri nakupu v slovenski spletni trgovini, se lahko kupci po pomoč obrnejo na Tržni inšpektorat. Ob tem na Varni na internetu opozarjajo, da slovenska domena in spletna stran v slovenščini še ne zagotavljata, da gre za slovenskega prodajalca. 

Če je prodajalec iz držav Evropske unije, Norveške ali Islandije, je pravi naslov za reševanje težav Evropski potrošniški center. 

V tem primeru se lahko obrišete pod nosom

Obstaja pa tudi možnost, da spletni ponudnik prihaja iz držav izven EU, kamor spadata tudi Kitajska in ZDA. Te države niso zavezane k spoštovanju skupne evropske zakonodaje, kar pomeni, da kupec ne more odstopiti od pogodbe, zahtevati vračila kupnine ali zamenjati blaga. Pri tovrstnih nakupih velja "Kar dobiš, to imaš". 

Nizke cene in velike obljube so znak za alarm

Kot opozarjajo pri Varni na internetu, največjo nevarnost predstavljajo lažne spletne trgovine. V primeru nakupov v takšnih trgovinah, je kupec dvakratno oškodovan, saj plačanega blaga ne bo prejel, lahko pa pride tudi do zlorabe kreditne kartice. Gre namreč le za kulise, ki ponujajo izdelke po zelo nizkih cenah, kar podkrepijo še z velikimi obljubami.

Največ lažnih trgovin se skriva za izdelki znanih blagovnih znamk. Na odzivnem centru SI-CERT so obravnavali tudi presenetljivo veliko primerov lažnih trgovin s traktorji in gradbeno mehanizacijo, ko so bili kupci oškodovani za več tisoč everov. 

To so znaki za alarm

Spletni uporabniki morajo poiskati čim več informacij in se naučiti brati med vrsticami. Pri Varni na internetu lastnosti tipično lažne spletne trgovine opišejo z naslednjimi lastnostmi:

- izdelki so občutno cenejši od vseh ostalih ponudb,
- vsi artikli so na zalogi,
- dostava je brezplačna po vsem svetu,
- prodajalec vam ob kontaktu odgovori z elektronskega naslova gmail,
- na strani pa ni nobenih drugih podatkov o podjetju.

V tovrstnih lažnih trgovinah je edini možen način plačila nakazilo prek sistema WesternUnion.   

Komentarjev 2
  • Jure Zalar 14:20 28.november 2016.

    vi dajte nasvete za spletno nakupovanje, zraven pa oglašujete neke tečaje za tuje jezike, ki se jih bojda naučiš tekoče v enem mesecu. Za denar se z lahkoto prodate, a ne?

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 18:46 27.november 2016.

    na spletu kupi tisto kar definitivno poznaš in ne bo nič narobe,za vse ostalo je obisk trgovine v živo