Slovenija
1407 ogledov

To morate vedeti, če ste upravičeni do digitalnega bona

pisarna, računalnik Shutterstock
Služba Vlade RS za digitalno preobrazbo je objavila seznam izvajalcev izobraževanj za starejše, ki so upravičeni do digitalnega bona.

Digitalni boni v višini 150 evrov so namenjeni učencem zadnje triade osnovne šole, dijakom in študentom ter osebam, starim 55 let ali več. Medtem ko so učenci, dijaki in študenti svoje bone že lahko unovčili, pa je pogoj za unovčitev bona pri osebah, starih 55 let ali več, udeležba na izobraževanju s področja digitalne pismenosti. Slednja skupina tako do sedaj ni imela možnosti unovčiti digitalni bon, saj ni bilo znano, kje bodo izobraževanje lahko opravili. 

Razpis za izbor izvajalcev izobraževanj je bil objavljen sredi maja, zdaj pa je končno znano, kateri izvajalci so bili izbrani. Seznam je objavljen na tej povezavi.

Po vročitvi odločbe bodo izbrani izvajalci lahko začeli z zbiranjem prijav. Na brezplačni tečaj se lahko prijavijo prebivalci Republike Slovenije, ki so bili 12. marca stari 55 let ali več. Na izobraževanje se lahko prijavijo do zapolnitve prostih mest po vsej državi, ne glede na to, kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče. Posameznik se lahko prijavi le na eno prosto mesto. Izobraževanje bo obsegalo 12 ur. Da bodo posamezniki lahko unovčili bon, bodo morali biti prisotni na vsaj devetih urah. 

Digitalni bon je mogoče unovčiti za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme. Učenci, srednješolci in študenti lahko s šolajočimi brati, sestrami, polbrati in polsestrami digitalne bone združijo in jih uporabijo za skupni nakup. Starši z otroki, babice in dedki z vnuki pa digitalnih bonov ne morejo združevati. 

Za unovčitev digitalnega bona je treba izpolniti izjavo o unovčitvi digitalnega bona. Posebno izjavo je treba izpolniti tudi v primeru združevanja bonov. Vsi obrazci so na voljo na spletni strani pristojne službe, kjer so zbrane vse informacije o digitalnih bonih.

Po podatkih Službe Vlade RS za digitalno preobrazbo je bil do 2. avgusta do 11. ure skupni znesek unovčenih bonov 12.267.682,39 evra. Svoj bon je do zdaj unovčilo 87.217 upravičencev. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Marjan Podlogar 13:30 04.avgust 2022.

    Cene Štupar.

  • Marjan Podlogar 13:29 04.avgust 2022.

    Na seznamu je tudi Črne Štupar, če jih pokličeš so do 16 avgusta na dopustu!! Po današnji izjavi predstavnika službe vlade za digitalno preobrazbo Mateja Kalana, bo prvim 5000 !! prijavljenim vlada plačala predavanja, ostali pa?? In komu bo prvemu uspela prijava??