Slovenija
8546 ogledov

To naj bi bile možne lokacije za mali jedrski reaktor v Sloveniji

Nuklearna elektrarna Krško Jedrska elektrarna Krško NEK JEK Nebojša Tejić/Vlada RS-Flickr
Primarni cilj je preoblikovanje premogovnih elektrarn v jedrske.

Slovenija se bo tudi v prihodnje opirala na jedrsko energijo, kažejo poteze vlade. Poleg priprav na gradnjo JEK2 je namreč Slovenija ena od štirih držav, ki jim bodo Američani sofinancirali študijo možnosti za postavitev malih modularnih jedrskih reaktorjev (SMR). Slovenija se je na razpis prijavila junija lani, na povabilo ameriške veleposlanice.

Ker je primarni cilj preoblikovanje premogovnih elektrarn v jedrske, pa so znane tudi že morebitne lokacije, poroča Forbes Slovenija. Študije bodo izvedli za Šoštanj, Krško ter lokacije s težko industrijo, kjer so potrebe po elektriki in toploti velike - npr. Jesenice, Ravne na Koroškem ali Štore. Dodatne lokacije je predlagal tudi Eles - a jih na ministrstvu niso razkrili.

Mali modularni jedrski reaktorji so trenutno še v fazi razvoja, a je njihov potencial velik zaradi ugodnejše cene in hitrosti gradnje. 

Slovenski partnerji projekta so poleg ministrstva, ki je koordinator študije, še Gen energija, Termoelektrarna Šoštanj, Holding Slovenske elektrarne, Eles in Uprava za jedrsko varnost, sodeluje pa tudi svetovalno podjetje Hatch.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 13
  • Kmodri_ 19:24 21.februar 2024.

    Treba je postaviti JE v vsaki slovenski regiji, čim bližje meji! Zgodovina uči, da države, ki imajo jedrsko orožje nikoli ne bodo napadane s strani sosednjih držav! Poglejte le S. Korejo!

  • popokatopetl 12:52 21.februar 2024.

    Zakaj naj bi se ravno mi javili za poskusne zajčke za male reaktorje, potem ko je NuScale izgubil pilotni projekt v ZDA zaradi očitne neekonomičnosti? Javna podpora za NEK2 izgleda da je, ne verjamem pa da bi bila za razpršeno ...prikaži več gradnjo malih reaktorjev. Tudi ne verjamem v ekonomičnost, ker zagotavljanje varnosti za male reaktorje ni nič cenejše kot za velike.

  • endrug 11:06 21.februar 2024.

    Vsak mali modularni jedrski reaktor bi proizvedel polovico energije kot jo Dravske elektrarne. Ampak, glede na to, da ljudje nočejo imeti nič v bližini, mislim, da bo na koncu velika in draga NEK2.