Slovenija
104326 ogledov

To naj bi konec leta dobili zavarovanci Vzajemne

slovenija 06.09.2010 Vzajemna, poloznice, placevanje, foto: Bostjan Tacol
1/2
Boštjan Tacol
DZ se bo v nadaljevanju septembrske seje danes seznanil z vladnim predlogom preoblikovanja zdravstvene zavarovalnice Vzajemna, potem ko bo z letom 2024 ukinjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Po predlogu, ki mu v Vzajemni nasprotujejo, se bodo njenim zavarovancem izplačali njihovi deleži oz. bodo dobili delnice preoblikovane družbe. Včeraj smo poročali, da so zaradi tega zakona trenja v koaliciji. 

Predlog zakona o statusnem preoblikovanju Vzajemne v delniško družbo določa, da Vzajemna svojemu ustanovitelju, to je Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), vrne njegov vložek ob ustanovitvi, bodisi v denarju ali v delnicah. Več kot 700.000 zavarovancem pa se bodo izplačali njihovi deleži oz. bodo dobili delnice preoblikovane družbe.

Komur bi pripadalo manj kot 70 evrov, bi dobil nakazan denar, tisti, ki bi jim pripadalo več, pa bi dobili delnice. 

Upravičenci do delnic v novi delniški družbi z nespremenjenim imenom Vzajemna bodo tako ZZZS in zavarovanci Vzajemne na dan 31. december 2023.

Vzajemna, ki danes 93 odstotkov prometa ustvarja iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, bo po zagotovilih vlade tudi po ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in preoblikovanju lahko še naprej izvajala svojo dejavnost.

Do statusnega preoblikovanja prihaja zaradi prenosa prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezni zdravstveni prispevek, ki ga bo v skladu z julija sprejeto novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju s 1. januarjem 2024 začel zbirati ZZZS.

V Vzajemni tem načrtom nasprotujejo, saj ocenjujejo, da gre za neupravičen poseg v avtonomijo gospodarske družbe in njenih članov, ter da bi to pod vprašaj postavilo njeno prihodnje delovanje pod neznanim lastnikom. Zaposleni se ob tem bojijo za delovna mesta.

Poslanci imajo danes na dnevnem redu med drugim še predlog novele zakona o lokalnih volitvah, s katerim poskuša skupina volivcev omejiti število mandatov županov, ter predlog poslanca SDS Jožeta Tanka za izplačilo nadomestil izbrisanim malim imetnikom delnic in obveznic bank v bančni sanaciji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • Kmodri 16:19 23.september 2023.

    Pomembno je, da bodo parazite, ki so sedeli na zlatem jajcu in jim za zavarovance ni bilo mar, odpustila in bodo šli na cesto!

  • Kmodri 18:59 22.september 2023.

    Dobil bomo....nič!

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 17:44 21.september 2023.

    Uh kako lažete...kot zmeraj ! Ker tisti ki so plačevali 10, 15, 20 let in na dan 31.12.2023 niso več njihovi komintenti, se bodo obrisali pod nos, tako kot vsi tisti ki bodo do 31.12. umrli.