Slovenija
78 ogledov

"To ni podmladek. To so huligani"

Predsednik Mlade Slovenije Jernej Vrtovec je predstavil vse podrobnosti pobude. Žurnal24 main
Predstavniki Mlade Slovenije nasprotujejo Titovi cesti, češ da je bil diktator. Nekdanji zapornik na Golem otoku meni povsem drugače. Glede na našo anketo ljudje naklonjeni poimenovanju.
Glede na našo anketo, 60 odstotkov bralcev podpira poimenovanje ulice po Titu, 40 odstotkov temu nasprotuje. Oddanih je bil 719 glasov.

"Če imajo v Parizu mavzolej imperatorja, ki je po vsej Evropi pobil na tisoče ljudi, na milijone je bilo invalidov, ne vidim razloga, zakaj ne bi mogli imeti Titove ceste," nam je zahtevo Mlade Slovenije po ustavni presoji odloka o Titovi cesti komentiral Radovan Hrast, partizan in nekdanji zapornik na Golem otoku.  

Avtor knjige Viharnik – na razpotjih časa, v kateri opisuje svojo mladost, resnice o Golem otoku in maršalu Titu, podmladku NSi sporoča, naj se raje posvetijo čistemu okolju, naj bodo pošteni, in dodaja: "To ni podmladek. To so huligani."

Spravljivi  Radovan Hrast
Pri trinajstih letih je bil partizan. Po vojni udarnik mladinskih delovnih brigad. Nato med prvimi "logoraši" Golega otoka, celo povratnik z vzdevkom Dvomotorec.

"Delavci so v nekdanji Jugoslaviji dobro živeli. Nismo šli mi v komunizem, zavezniki so nas prodali Rusom. Živeli smo bolje kot Američani," dodaja.

Predstavili podrobnosti
Predsednik Mlade Slovenije Jernej Vrtovec je skupaj z odvetnikom Radovanom Cerjakom danes ob 11. uri predstavil vse podrobnosti pobude, za katero meni, da bo uspešna. "Podpisniki pobude so Lidija Drobnič, ki je bila ena izmed žrtev takratnega sistema, mestna svetnika Franc Slak in Nace Polajnar, ter jaz osebno," nam je potrdil Vrtovec.

Pomanjkljiv obisk proslave
"To je svinjarija. Treba se je vprašati, zakaj na včerajšnji proslavi ob dnevu upora proti okupatorju ni bilo nikogar iz opozicije, niti iz Cerkve niti iz podmladka. Sramujem se samega sebe," ogorčeno dodaja Hrast.

Pritožbo napovedali že lani
Mlada Slovenija je pritožbo napovedala kmalu po tistem, ko je bila Titova cesta v ljubljanskem mestnem svetu sprejeta. Menijo, da Titova cesta ne spada v Ljubljano, saj po njihovem diktator Tito spominja na kršenje človekovih pravic in svoboščin, na povojne poboje in zapiranja. "Titova cesta je spomin na diktatorja Josipa Broza - Tita, ki je vodil komunistični režim. Odgovoren je bil za desettisoče ubitih ljudi, zapiranja, diskriminacijo. Spomnimo se tudi Golega otoka," pravi Vrtovec, ki upa na hitro odločitev ustavnega sodišča.

"Menim, da bo ustavno sodišče to zadevo zelo hitro rešilo, saj je zadeva zelo preprosta. Vsi vemo, kaj se je dogajalo v nekdanjem sistemu," dodaja Vrtovec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.