Slovenija
47 ogledov

To ni pravično

Jože Zupančič pravi, da mu je Žurnal pred enim mesecem odprl oči, koliko več pla Žurnal24 main
Smetarina. Trebanjci plačujejo različne zneske – eni skoraj dvakrat toliko kot drugi.

Jože Zupančič in njegova partnerica, ki živita v skupnem gospodinjstvu v varovanem stanovanju na Režunovi ulici 10 v Trebnjem, sta zadnja dva meseca za smetarino plačala 12,9 evra, medtem ko je v Občini Trebnje cena sicer 6,8 evra na gospodinjstvo.

Da za ravnanje z odpadki v njunem gospodinjstvu plačujeta skoraj dvakrat toliko kot večina drugih gospodinjstev v Občini Trebnje, je Zupančič ugotovil, ko je 10. aprila v Žurnalu prebral članek, da se v občini obeta sprememba obračunavanja cene ravnanja z odpadki – ta ne bo več 6,8 evra na gospodinjstvo, temveč 3,2 evra na posameznega člana gospodinjstva.

Držijo se pravilnika
V podjetju Terca iz Šentruperta so mu tako kot tudi nam pojasnili, da se pri obračunavanju cen držijo pravilnika o upravljanju večstanovanjskih stavb, ki velja od 1. decembra in predpisuje delitev računa glede na število uporabnikov.

Kot upravnik stavbe moramo upoštevati veljaven republiški pravilnik, s katerim bi morali biti usklajeni tudi občinski akti. Takšna težava se je pojavila le v Občini Trebnje, v drugih občinah – pokrivamo jih 19 – teh težav ni,” pove Alojz Podboj, direktor Terce.

Že od 1. decembra. V Občini Trebnje pa še zdaj ne. “Razdelitev skupnega računa znotraj večstanovanjske stavbe, ki je bila do zdaj vezana na površino, je od 1. decembra vezana na število uporabnikov,” so nam o pravilniku o upravljanju večstanovanjskih stavb povedali na ministrstvu za okolje in prostor (MOP). Trebanjski občinski svetniki pa so nov način obračunavanja cen sprejeli šele prejšnji mesec, zdaj pa čakajo na soglasje MOP.

Vzrok zamika je po njegovem mnenju lahko v tem, da se na komunali niso pravočasno zganili, ali v specifiki sej trebanjskega občinskega sveta, kjer se večkrat zgodijo nesklepčnost ali nesoglasja.

3,2 evra bo v Občini Trebnje nova cena za ravnanje z odpadki na posameznega člana gospodinjstva.

O tem, zakaj je bilo potrebnega toliko časa, da so pri načinu obračunavanja cen ravnanja z odpadki prešli z gospodinjstev na posameznega člana gospodinjstva, smo želeli povprašati tudi župana Alojza Kastelica, ki pa na naš telefonski klic ni odgovoril.

Denar želi nazaj
Denar, ki sva ga za smetarino plačala več kot drugi občani Trebnjega, želiva nazaj. Menim, da sva v tem primeru oškodovanca in da je to, kar so storili, da plačujeva dvakratno ceno, ne samo nepravično, ampak tudi kaznivo dejanje,” pravi Zupančič in poudarja, da s partnerico nista edina oškodovanca, saj že samo v njihovi večstanovanjski stavbi nista edini primer dveh ljudi v gospodinjstvu.

Primer je, kot dodaja, že prijavil tržni inšpekciji. Poleg tega tudi zneska na zadnji položnici za smetarino, ki so jima jo poslali s Terce, nista plačala.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.