Slovenija
29 ogledov

"To ni stavka samo za plače!"

Ne stavkamo samo zaradi plač, tudi zaradi celotnega odnosa do zdravstva, pravi s Žurnal24 main
Stavka. Uslužbence smo vprašali za razloge.

Razlogi. "Vladi bi bilo treba dopovedati, da ne kaže v nedogled zmanjševati financ v javnem sektorju. Nam so to naredili že dvakrat. Če se bo to nadaljevalo, to sploh ni socialni dialog," o razlogih za stavko pravi Peter Peterka, profesor na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani.

Učitelji se stavki sicer niso pridružili, so pa s svojim statusom nezadovoljni. "Delo razrednika je plačano nekaj evrov na mesec, dela je pa dvakrat več. Dodatka za razredništvo ni," dodaja Peterka.

Odnos do zdravstva
"V tej stavki ne gre samo za plače. Gre bolj za odnos države do zdravstva in za vse zadeve, ki so vsak dan na tapeti. V zdravstvu bi bilo treba marsikaj spremeniti, potrebna bi bila celotna reorganizacija zdravstva, ne vem pa, kdo je dovolj močan, da bi to rešil," pravi Maruška Levstek Plut, strokovna vodja Zdravstvenega doma Novo mesto. Stavka pri njih, pravi, poteka bolj v navednicah.

Slabi čevlji, uniforme ...

V policijskih vrstah so se za stavko odločili tako zaradi slabih plač kot zaradi slabe opreme, kot so čevlji in uniforme. Jezni pa so tudi, kot so nam neuradno povedali, ker niso nezgodno zavarovani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.