Slovenija
10 ogledov

“To ni živalska policija”

Nove lastnike zapuščenih živali in druge bodo zdaj nadzorovali uniformirani pros Žurnal24 main
Nad(zoo)rniki. Deset prostovoljcev bo nadziralo lastnike psov.

Društvo za varstvo in proti mučenju živali Maribor (DVPMŽ) je kot prvo v Sloveniji vzpostavilo nadzorstvo za živali. Uniformirani nadzorniki bodo, potem ko bodo končali izobraževanje na veterinarski upravi, predvidoma od konca septembra prostovoljno bdeli nad ravnanjem lastnikov s hišnimi ljubljenčki. “Ne ustanavljamo živalske policije, saj bodo pristojnosti desetih nadzornikov omejene,” poudarja Erih Tetičkovič, predsednik DVPMŽ. “Ali bodo imeli veliko dela, je odvisno od števila prijav, ki jih bomo prejeli na društvo; zdaj jih je na mesec okoli deset,” dodaja Rok Štibler, vodja zavetišča.

Trkali bodo na vest
“Nadzorniki ne bodo podaljšana roka veterinarske inšpekcije, saj ta svojih obveznosti ne prelaga nanje, jih niti ne sme. Če je naloga inšpektorjev sankcioniranje, bo naloga civilnega društva opozarjanje, svetovanje in apeliranje na človeško vest, kar lahko lastniki psov tudi zavrnejo,” pojasnjuje Igor Vojtic, direktor mariborskega območnega urada veterinarske uprave, kjer na leto prejmejo več tisoč prijav mučenja živali. “Celo do 50 odstotkov prijav je lahko neupravičenih, kar jemlje čas in proračunski denar,” pa je povedala Vida Čadonič Špelič, direktorica veterinarske uprave, in mladim prostovoljcem zaželela čim manj dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.