Slovenija
20 ogledov

“To nista le glasba in vino!”

“Kesoni so se kot točilni pulti izkazali za koristne, saj v odprtino mečemo tudi Žurnal24 main
Martinovanje. Skozi vsebine o značilnostih in pomenu praznika.

“Martinovanje je pri nas tradicija z več vsebinami. Namenjena je zahvali jeseni ter vsem pridelovalcem kmečkih pridelkov, vinarjem in vinogradnikom,” o sredinem že 27. martinovanju pravi Vasja Samec z Zavoda za turizem Maribor. Letos se bo na stojnicah na Trgu svobode od 11. ure in 11 minut predstavljalo 35 ponudnikov vina in domačih jedi, pričakujejo pa okoli šest tisoč obiskovalcev. Napovedanih je tudi nekaj skupin.

Tudi v okolici
Na prostem. Martinovanja na prostem bodo jutri tudi v Šentilju in Pekrah, v soboto pa bodo mošt krstili še v Kungoti ter na Zgornji Velki in Meranovem.

 

Incidentov ne pričakujejo
Za varnost naj bi skrbelo okoli 17 varnostnikov, pripravljena pa bo tudi soba za prvo pomoč. “Vesel pa sem, ker v zadnjih letih ni bilo večjih incidentov. Ljudje so se poleg tega domov navadili oditi s taksiji,” ugotavlja Samec, ki stroške martinovanja ocenjuje na okoli 13 tisoč evrov.

Kot vrhunec izpostavlja krst mošta. “Nimamo navade, da koga oblačimo v figure, ampak to opravi gospodar – tako kot nekoč,” pove. Zanimiv bo tudi sprevod vinskih kraljic, malečniških bračev in drugih skozi mestne ulice. Nastopili bodo Neuvirtovi Štajerci, Štajerskih 7, Viničarji, Rudi Miložič in Rudi Šantl.

Mošt bodo po zakonu točili v plastične kozarce, a so na zavodu za turizem pripravili tudi steklene štajerske vinske kozarce v posebnih vrečkah za okoli vratu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.