Slovenija
9388 ogledov

To novo funkcijo prevzema Fafangel

Novice: To novo funkcijo prevzema Fafangel - Izjava Mario Fafangel Saša Despot
Danes znana imena še drugih članov ekipe.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, v. d. strokovnega direktorja NIJZ Ivan Eržen in predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel bodo danes predstavili nove člane posvetovalne skupine za covid-19 ter prve obrise strategije obvladovanja te nalezljive bolezni. 

Posvetovalna skupine za covid-19 bo odslej delovala v okviru NIJZ in ne več v okviru ministrstva za zdravje, kot je bilo v času Janševe vlade. Znano je že, da bo posvetovalno skupino vodil Mario Fafangel, drugi člani pa bodo, kot je napovedal Eržen, strokovnjaki iz različnih področij. Kot je znano, so v času Janševe vlade, posvetovalno skupino sestavljali samo strokovnjaki s področja medicine.

Kot je ob prevzemu funkcije napovedal Danijel Bešič Loredan, bo junija sestavljen del strategije, v celoti pa naj bi bila strategija za obvladovanje covida-19 predstavljena do 15. septembra.

Danes naj bi bili znani različni možni scenariji razvoja epidemije covida-19, na podlagi katerih bo nato posvetovalna skupina oblikovala predloge morebitnih epidemičnih ukrepov. Ob manjši obremenjenosti zdravstvenega sistema zaradi lažje oblike covida-19 pri različici omikron sicer ni pričakovati t. i. semaforja ukrepov.

15. junija je svet NIJZ za v. d. strokovnega direktorja soglasno imenoval Ivana Eržena. Vlada Roberta Goloba je namreč določila, da bo naloge strokovnega direktorja do njegovega imenovanja opravljal vršilec dolžnosti, in ne več generalni direktor Milan Krek.

Število potrjenih okužb s koronavirusom narašča

Minuli teden so pri nas potrdili okoli 4170 primerov koronavirusnih okužb, približno 1370 več kot teden prej. Rahlo je v vzponu tudi število hospitaliziranih zaradi covida-19.

Nekdanja vodja posvetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, infektologinja Mateja Logar je pred dvema tednoma za STA sicer ocenila, da se vsak dan okuži od tri do štirikrat več posameznikov, kot zaradi manjšega obsega testiranja kažejo uradni podatki. Zato predlagala povečanje dostopa do testiranja.

 

Komentarjev 4
  • satir 09:23 28.junij 2022.

    Jaz ga ne bom pogrešal, ampak tudi te sedaj bi rad ne pogrešal... a je kje kdo, ki se ne pusti kupit?

  • satir 09:21 28.junij 2022.

    hja... razlika med enimi in drugimi bo samo ta da prejšnji so nas brez vazelina in je bolelo, zdajšnji pa nas bodo z vazelinom... pa bodo ljudje rekli...eh naj bo, samo da ne boli...

  • Luksi 08:38 28.junij 2022.

    Če se prav spomnim je ptič nedolgo nazaj govoril o švedskem modelu, zdaj smo pa kar na enkrat pri ukrepih... na koncu bomo pogrešali fašista