Slovenija
196 ogledov

To o aferi s prisluhi misli Janez Janša

Janez Janša Žurnal24 main
Prvak opozicijske SDS Janez Janša najnovejše zaplete glede arbitražnega reševanja spora o meji med Slovenijo in Hrvaško označuje za "nepotrebno epizodo v tej sicer zelo tvegani zgodbi".

Obenem je Janša opozoril, da arbitraža še ni končana in zato ni nujno, da se za Slovenijo dejansko nakazuje tako dobra rešitev, kot kažejo objavljeni prisluhi.

Arbitraža je tveganje, SDS je ni podprla

Janša je na današnjem taboru stranke v Lepeni v komentarju najnovejših zapletov med Slovenijo in Hrvaško spomnil, da v SDS niso podprli arbitražnega sporazuma. "Smatrali smo, da bi se morala Slovenija s Hrvaško dogovoriti o meji prej, preden je Hrvaška stopila v Evropsko unijo. To bi bilo povsem mogoče. Žal se je takratna vlada odločila za tvegano pot arbitražnega sporazumevanja oziroma arbitraže. Zdaj so, kot kaže, zaradi nespretnosti slovenskih akterjev ogroženi neki potencialni dosežki v korist Slovenije, če to, kar zadnje čase beremo, drži," je dejal.

Opozoril je, da še vedno obstaja dvom, ali se dejansko za Slovenijo nakazuje tako dobra rešitev, kot kažejo objavljeni prisluhi.

"Tukaj bi jaz opozoril na previdnost, ker arbitraža še ni končana. Doslej še ni bilo primera po mojem mnenju pri takšnih arbitražah, kjer bi ena stran dobila vse. Vedno je šlo za nek kompromis. Dvomim, da bomo na koncu, tudi če ta zaplet ne bo Slovenijo stal ničesar, vsi ta rezultat pozdravili. Jaz bi počakal do decembra," je dejal.

Glede iskanja nadomestnega člana arbitražnega sodišča je dejal, da ima Slovenija več izkušenih mednarodnih pravnikov, na primer članov mednarodne komisije za pravo. "Če bi te predloge poslušali na začetku, ko se je arbiter s slovenske strani imenoval, najbrž te afere sploh ne bi bilo. Torej je zdaj priložnost za popravni izpit, vprašanje pa je, kakšna bo cena," je dejal.

ernest petrič | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Kaj bo novi arbiter sploh lahko naredil

Med kandidati se omenja ustavni sodnik in strokovnjak za mednarodno pravo Ernest Petrič. "Doktor Petrič je član različnih mednarodnih teles in ima zagotovo največ tovrstnih izkušenj. Če bi bil že na začetku predlagan, bi ga verjetno podprli. S tem mi nimamo težav," je dejal, a se vprašal, kaj bo lahko novi arbiter še sploh naredil, če naj bi bil rezultat arbitraže objavljen konec tega leta.

Hrvati ne morejo izstopiti, lahko pa odločitve ne spoštujejo

Izstop Hrvaške iz arbitražnega postopka po ocenah Janše ni možna. "Sporazum to onemogoča. Lahko pa se vsaka stran odloči, da arbitraže ne bo spoštovala. To je suverena odločitev vsake države, ki za sabo potegne določene posledice in mednarodne implikacije," je dejal. "A upam, da bo Hrvaška spoštovala tisto, kar so sprejeli v saboru in kar so podpisali."

erjavec | Avtor: Twitplomacy Twitplomacy
Erjavec bi moral odstopiti

Že predtem je Janša pozval k odstopu zunanjega ministra Karla Erjavca. "Zdaj, ko je jasno, da se bo arbitraža nadaljevala in da tukaj ne bo tako drastičnih posledic, kot so nekateri pričakovali, je čas, da se spregovori tudi o odgovornosti. Ne samo za ta konkretni škandal, ampak nasploh za nekredibilnost slovenske zunanje politike. Gospod Erjavec je zagotovo med prvimi, ki je za to odgovoren," je dejal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • franke 12:52 26.julij 2015.

    Kaj pa ima ta zapornik kaj za govoriti.

  • dragec 11:29 26.julij 2015.

    @Kranjica, komentar A Kovačiča ob 09.29 je korekten. Poslal je plešastega v tri krasne. Kaj je tu narobe ?

  • Kranjica 09:57 26.julij 2015.

    @Urednistvo zurnal24.si - A komentar Andrej Kovačič ob 00:29 pa je po vaših kriterijih korekten? Samo vprašam!