Slovenija
23168 ogledov

To o zaščitnih maskah pravi Beovićeva

koronavirus Saša Despot
Pravne podlage, da se izreče globa tistim, ki v zaprtih prostorih ne nosijo mask, menda ni. To odgovarja vodja svetovalne skupine Bojana Beović.

"Čas je pokazal, da imajo maske učinek pri preprečevanju prenosa. V prvi vrsti so pomembne za druge, če oseba izloča virus, pa se še ne počuti bolne, maska prepreči, da bi se virus prenesel na druge ljudi. To seveda ni cepivo z 98-odstotno učinkovitost, ampak nekaj, kar zmanjša možnost prenosa, če upoštevamo vse, razkuževanje rok, razdaljo, izogibanje možnostim, se možnost prenosa bistveno zmanjša," pravi Beovićeva. 

Dodaja, da po nalogu ustavnega sodišča strokovna skupina na 14 dni daje odgovor na vprašanje, ali so maske potrebne, srednjeročno pa ni razloga, da bi spremenili odločitev. "Še posebej jih bomo morali nositi jeseni in pozimi, ko bomo več v zaprtih prostorih. Ta čas nas zelo zelo skrbi," je dejala na novinarski konferenci vlade. 

Beovićeva pravi, da je vprašanje o pravnih temeljih za izrek globe vprašanje za pravnike, ugotavlja pa, da "v našem kulturnem okolju velja prepričanje, da tisto, kar je obvezno, je tudi dobro za ljudi, če pogledate na primer cepljenje. Če je ceplenje obvezno, je cepljenih 90 odstotkov ljudi, pri novih cepljenjih, ki niso obvezna, pa bistveno manj. Če zadeva ni obvezna, ljudje mislijo, da ni tako zelo potrebno," je povedala. Meni, da bi morali pravniki najti možnost, da se nošnjo mask predpiše tako, da bo obvezna in da bo za tiste, ki tega ne upoštevajo, tudi predvidena globa. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 40
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 01:26 29.julij 2020.

    V kulturah, kjer jim nošenje mask ne predstavlja problemov, npr. Južna Koreja Japonska in celo Kitajska ni videti nekega "drugega vala"..... Pri ljudeh "balkanskega tipa", ki jih je (vas je) očitno tudi na teh straneh dovolj, pa je število okužb ...prikaži več obratno premo-sorazmerno z upoštevanjem nošnje mask...Ali drugače bolj preprosto rečeno...Butasti imajo-te več okužb.. Da ne bo pomote...sam sem proti cepljenju ali zapiranju mej, če bo blesav narod končno dojel, da je treba upoštevati osnovne ukrepe..

  • Avatar Lattitessa
    Lattitessa 00:46 29.julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.Sextis.fun

  • Covid_1984 19:00 28.julij 2020.

    bojana, cepi se, nastavi jo gatesu in ostani v kakšni kleti, nas pa pusti pri miru.