Slovenija
39 ogledov

"To območje je ranljivo"

Aleš Zalar je napovedal inšpekcijski nadzor nad sežansko upravno enoto in občino Žurnal24 main
Zaščita Krasa. Nacionalni ukrepi: klavzule ne bo, bo pa kraški regijski park.

Nepremičnine. “Leta 2007 in 2008 se je v zahodni Sloveniji povečala prodaja nepremičnin, tudi cene so se povišale, potem so se trendi – verjetno tudi zaradi krize – obrnili, a se lahko spet obrnejo, zato je vlada sprejela vrsto nacionalnih ukrepov, ki pa so nediskriminatorni,” je glede zaščite nepremičninskega trga včeraj povedal pravosodni minister Aleš Zalar.

Predlog v treh mesecih
Med drugim vlada od ministrstva za okolje zahteva, naj ji v treh mesecih predloži predlog projekta za ustanovitev kraškega regijskega parka, ki je “nujen in v nacionalnem interesu”.

Vlada je tudi ugotovila, da je velika težava prostorsko planiranje, zato v prihodnje to ne bo več zgolj v rokah občin, temveč bodo zavezujoča izhodišča pripravili eksperti na regionalni ravni.

Za strožje standarde
Vlada tudi zahteva, naj občine čim prej sprejmejo občinske prostorske načrte, zahteva pa tudi strožje standarde varovanja kmetijskih zemljišč. “Smo delno zadovoljni. Ustanovil se bo kraški regijski park, ki smo ga zahtevali že več let,” je dejal Robert Rogič iz Civilne iniciative Kras, ki je opozorila na škodljivo dogajanje. Niso pa zadovoljni, ker je vlada zavrnila njihovo zahtevo po zaščitni klavzuli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.