Slovenija
15217 ogledov

To po incidentu pravi direktor, ki naj bi fizično napadel zaposleno

Kamnik Saša Despot Občinska stavba, Kamnik
Poleg Jarca se je oglasila tudi nekdanja zaposlena, ki za vse skupaj krivi župana.

Kot smo že poročali, naj bi Rok Jarc, direktor Zavoda za turizem in šport Kamnik, v sredo zjutraj v prostorih kamniškega TIC-a fizično napadel uslužbenko zavoda. Pred njim naj bi jo po poročanju portala kamnik.info rešil šele njen sodelavec, dogodek pa so obravnavali tudi policisti. Ti naj bi zoper Jarca vodili predkazenski postopek zaradi suma storitev kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost. 

Napadena je novinarjem portala kamnik.info v telefonskem pogovoru zaupala, da jo je Jarc pred napadom dolgo šikaniral, saj naj bi jo želel prisiliti v to, da bi se vsega naveličala in dala odpoved. Več o celotnem dogodku v članku Direktor javnega zavoda fizično napadel zaposleno.

Snemala ga je, zato naj bi ji telefon skušal vzeti iz rok

Jarc celotne zadeve sprva ni želel komentirati, nato pa se je odzval in poslal svoje pojasnilo, ki je v celoti dostopno na tej povezavi.

"Ne drži, da naj bi se nad uslužbenko zavoda agresivno znesel in jo fizično napadel na način, kot na podlagi nepreverjenih dejstev opisujete v objavljenem članku, niti uslužbenka zavoda na delovnem mestu ni bila šikanirana in mobingirana," je med drugim zapisal Jarc. 

Pojasnil je, da je delavka med njegovim podajanjem navodil v zvezi z organizacijo dela pričela snemati z mobilnim telefonom. Zahteval je, naj s tem preneha, a je vztrajala, zato ji je mobilni telefon skušal vzeti iz rok. "Uslužbenke zavoda nisem poškodoval, drži pa, da sem ji iz rok proti njeni volji vzel mobilni telefon," je dejal. 

Poklicala je policijo, zatem pa zapustila delovno mesto.

Zaradi "organizacijskih in sistemskih sprememb" je njeno delovno mesto ukinil

Kako pa komentira njene trditve, da se jo je želel znebiti? Jarc pravi, da ob prevzemu zgolj vpeljal "organizacijske in sistemske spremembe", s katerimi se je delovno mesto uslužbenke ukinilo. 

"Z navedenimi organizacijskimi spremembami kot tudi z načinom vodenja procesov dela v zavodu se dotična uslužbenka ni strinjala, svoje mnenje s tem v zvezi pa je pričela izražati na neprimeren način in z izvajanjem pritiskov, tudi preko župana, vse z namenom, da se ji zagotovi drugo delovno mesto, ki bi bilo skladno z njenimi željami, oziroma da se ji zagotovijo drugačni pogoji dela, kot so določeni v okviru ponujenega delovnega mesta po spremenjeni sistemizaciji delovnih mest," je dodal. Pri svoji odločitvi je vztrajal in ni podlegel pritiskom, zatrdil pa je tudi, da uslužbenka ni bila šikanirana ali mobingirana, saj po njegovih navedbah vse od njegovega imenovanja dalje na delovnem mestu "ni bila veliko prisotna (šlo je za upravičene zadržanosti od dela), da bi do takšnega nedopustnega ravnanja, ki ga strogo obsojam, objektivno gledano sploh lahko prišlo" ter da uslužbenka mobinga po njegovem vedenju ni prijavila.

Je pa priznal, da sta dve delavki takoj po tem, ko je postal direktor, podali odpoved, "vendar razlogi najverjetneje niso mogli biti v domnevnem manku mojih organizacijskih sposobnostih in domnevno spornih metodah dela, saj sem v tistem času šele nastopil z delom direktorja zavoda". Jarc do zaključka postopka zadeve ne želi dodatno komentirati.

Župan naj z zavodom ne bi imel nobenih odnosov, nekdanja zaposlena ga je postavila na laž

Jarc torej pravi, da naj bi zaposlena izvajala pritiske tudi na župana Mateja Slaparja, ki je očitno vedel, da so odnosi med Jarcem in zaposleno vse prej kot dobri. "Glede vpletenih v včerajšnji incident sem si iskreno in dlje časa prizadeval, da bosta sprta prišla do kompromisnih rešitev. Včerajšnji dogodek je zame nesprejemljiv, kajti nasilje vedno rodi novo nasilje. Poudarjam pa, da je za dogajanje v Zavodu odgovoren Svet Zavoda, ne pa župan Občine Kamnik, ki razen tega, da sodeluje z zavodom, z njim nima nobenih odnosov," je zapisal in obljubil, da si bo prizadeval, da se incident razišče. 

A župana je na laž hitro postavila nekdanja zaposlena, ki je komentirala članek portala Kamnik.info na družbenem omrežju. Kot je dejala, jo je zmotilo predvsem to, da župan poudarja, da je za dogajanje odgovoren svet zavoda in da z zavodom zgolj sodeluje, nima pa odnosov. 

Matej Slapar | Avtor: Facebook Facebook
"Kot bivša zaposlena na zavodu lahko zagotovim, da je zavod zgolj in samo podaljšana roka Občine Kamnik oziroma župana," je dejala. Ta naj bi se namreč neprestano vpletal v njihovo delo, celo do te mere, da je odločal, katera glasbena skupina bo igrala na določeni prireditvi. Udeleževal se je sestankov, ki bi jih sicer tudi brez njega lahko uspešno izpeljali zaposleni in direktor zavoda. Dejala je, da zavoda sodelavci niso zapustili zaradi dela ali odnosov, temveč zato, ker so se počutili nekoristni in niso mogli normalno opravljati svojega dela.

Zaveda se, da se bivši sodelavci ne bodo izpostavljali, sama pa ne živi v Kamniku, zato se posledic ne boji. "Zavod je že dolgo odveč in mislim, da je Jarc samo pika na i, kako ga dokončno potopiti," je dodala in nekdanji sodelavki, ki naj bi bila deležna fizičnega obračuna, izrazila podporo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Arminda_Hampton 12:51 12.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:53 11.februar 2022.

    Razprtije in intrige! Zakaj bi bilo na občinskem nivoju kaj drugače kot je na državnem? Tam kjer diši zastonj denar in so apetiti po moči in oblasti, se je in se bo vedno dogajalo.

  • Pepe007 20:05 11.februar 2022.

    Težko si je izmisliti delo za vse te nepotrebne zavode in njihove zaposlene, da imajo delo in se ne pretepajo.