Slovenija
8358 ogledov

To pred jutrišnjo vsesplošno vstajo v Ljubljani sporočajo s Policije

Protest 27. april Facebook
Dan pred napovedano vsesplošno vstajo napetost narašča. Policija taktik varovanja ne razkriva. Bo ponovno prišlo do nasilja?

Protestniki, ki ob petkih na protestih izražajo nezadovoljstvo s trenutno vlado, za petek, 28. maj napovedujejo "vseslovensko vstajo za predčasne volitve".

Protest bo množičen

Petkovevim kolesarkam in kolesarjem se bo pridružilo večje število sindikatov, študentje, upokojenci, mladi, akademska sfera, kulturna sfera, okoljevarstvene organizacije, marginalizirane skupine ter glasbeniki in umetniki. Podpori mirnemu petkovemu protestu proti vladi Janeza Janše se pridružujejo tudi SD in LMŠ.

"Policija je v zadnjih dneh iz vseh družabnih omrežij in izjav ugotovila, da se pripravlja javni shod. Javnio shod je dovoljen, če je shod prijavljen in če se upoštevajo priporočila NIJZ in medsedbojna varnostna razdalja. Ta shod ni prijavljen, zato bo za red skrbela policija," je v današnji izjavi Policije povedal inšpektor na PU Ljubljana Boštjan Skrbinšek Javornik.  
Udeležence shoda poziva, da upoštevajo navodila NIJZ in ne prinašajo nevarnih predmetov.  "Udeležence pozivamo, da svoja mnenja izražajo na miren in dostojanstven način, naj na shod ne vozijo otrok in naj se v primeru incidentov umaknejo," pravi Skrbinšek Javornik.  

Območje bo pod videonadzorom

Gibanje v okolici državnega zbora in vlade bo omejeno, območje pa pod video nadzorom, še sporočajo s Policije. Predstavnik policije ni odgovarjal na vprašanja novinarjev kako bo okrepljena varnost, koliko policistov bo sodelovalo in ali drži informacija, da so vpoklicani tudi upokojeni policisti. "Načrtovanje varovanja še poteka, taktike in metodike ne razkrivamo," pravi Skrbinšek Javornik. 

"Nositi masko je najmanj, kar lahko vsak udeleženec stori, da se poskrbeti tudi za varnostno razdaljo," opozarja predstavnica zdravstvenega inšpektorata Deana Potza. Shod bodo nadzirali tudi predstavniki zdravstvenega inšpektorata. 

"Vse skupaj bo odvisno od poteka shoda, če bo ta potekal mirno. Policija opozarja na kršitve, šele v nasprotnem primeru se izrekajo sankcije," zagotavlja Skrbinšek Javornik.  

Kazenska ovadba Policije 

Protestno gibanje Upor Si je vložilo pritožbo zoper delo policije in kazensko ovadbo specializiranemu tožilstvu zaradi prekoračitve pooblastil ter poziv varuhu človekovih pravic. Prepričani so, da je Policija na protestu v ljubljani v petek, 21. maja uporabila prekomerno in nesorazmerno silo zoper popolnoma mirne in nenasilne protestnike, pri tem pa je prekoračila svoja pooblastila in hkrati kršila več zakonov in pravilnikov. S tem je sprožala konflikte in ustvarjala nevarno atmosfero za vse udeležence.

"Policija nas je grabila in agresivno hotela odpeljati"

"Policija je namerno vstopala med protestnike in protestnice, nas grabila, začenjala konflikte in nas agresivno hotela odpeljati, kar je privedlo do nemirov," opisuje Tea Jarc iz sindikata Mladu, ki je bila prejšnji petek tudi sama deležna policijske represije. "Vsem inštitucijam bomo preposlali popis dogajanja, sike in videe, ki govorijo o tem, da je policija uporabila prekomerno silo in prekoračila svoja pooblastila," je napovedala Jarčeva.

Na policiji zagotavljajo, da policisti na protestih enako ravnajo proti vsem kršiteljem in ne ukrepajo, če kršitev ni. V izjavi za STA so poudarili, da je javno zborovanje in izražanje stališč ustavna pravica državljanov, ki je ne omejujejo ali ji nasprotujejo. So pa dolžni varovati javni red in mir ter ukrepati ob kršitvah.

Odvlekli palestinskega protestnika, ki je bral poezijo

Policija je prejšnji petek ob 19. uri z uporabo sile iz sredine množice na Trgu republike odvlekla mladega palestinskega protestnika, ki je bral palestinsko poezijo in mirno sodeloval na novinarski konferenci, na kateri so pripadniki palestinske skupnosti in slovenski protestniki izražali svoje nasprotovanje nasilju nad civilisti v Palestini s petjem, slogani, transparenti, pisanimi baloni in plesom, pojasnjujejo v Protestni ljudski skupščini. 

"Policija je odgovarjala samo še z večjo agresijo"

Okoli 20. ure so policisti hoteli odvzeti prostost protestnici, ki je na steber lepila list A4. "Ta poteza je sprožila prerivanje med Policijo in protestniki ter stopnjevanje situacije, na katero je Policija odgovarjala samo še z večjo agresijo, namesto da bi poskušala situacijo umiriti. V posledičnem kaosu so policisti na tla podrli več nenasilnih protestnikov, starejši protestnik je bil poškodovan, dva protestnika, ki sta poskušala preprečiti nasilje, pa so z uporabo prekomerne sile zvlekli s trga in ju pridržali za več ur." 

 Podpori mirnemu petkovemu protestu proti vladi Janeza Janše se pridružujejo tudi SD in LMŠ. V SD vlado pozivajo, Vlado so pozvali, naj spoštuje ustavno pravico do svobode izražanja, pravico do protesta in pravico do javnega zbiranja. Pri tem pozivajo "vse pristojne z vlado na čelu, naj se vzdržijo nasilja in represije. Predlog kongresne resolucije SDS je namreč mogoče razumeti kot vnaprejšnje legitimiranje nasilja in represije nad drugače mislečimi." 

 

Komentarjev 62
  • bogdan76 06:44 28.maj 2021.

    Ostanki negdanje KPS in njihovi potomci ki živijo na račun naroda protestirajo za svoja prazna korita žalost rdeča golazen lenuharska.

  • Tupamaros 20:15 27.maj 2021.

    Bebci niso za resne posle, bebci so zaposleni z bebavostjo!

  • Alex Kodek 19:35 27.maj 2021.

    desni komunisti so zanetili vojno, a ljudstvo svobodomiselnih se ne bo vdal vse do padca trenutnega diktatorskega režima