Slovenija
3281 ogledov

To se je zgodilo z napovedjo, da bodo NPZ pretvorjeni v oceno

Učenci v šoli Profimedias
Bodo NPZ v 9. razredu v tem šolskem letu za oceno?

"Ocena bo enakovredna učiteljevi oceni," je pred dobrimi tremi leti glede vrednotenja dosežka Nacionalnega preverjanja znanja (NPZ) v 9. razredu napovedala ministrica za šolstvo v vladi Mira Cerarja, Maja Makovec Brenčič.

Ocena pri slovenščini, matematiki in tujem jeziku

Zaradi številnih kritik in pomislekov glede izvajanja NPZ, se je ministrstvo pod vodstvom Brenčičeve podalo v spremembo modela NPZ in predlagalo dve ključni novosti: NPZ tudi v 3. razredu OŠ in prevrednotenje dosežkov NPZ pri učnem jeziku, matematiki in tujem jeziku v 9. razredu v oceno, ki bi se vpisala v redovalnico. Da bi spremembo lahko uveljavili, bi bilo treba spremeniti Pravilnik o ocenjevanju v OŠ. 

Številne kritike učiteljev

Čeprav so bili številni starši in učitelji že v šolskem letu 2017/18 prepričani, da bodo devetošolci ob koncu leta NPZ pisali za oceno, se to ni zgodilo. Novela Zakona o šoli, ki se je nanašala na spremenjeni model NPZ, je bila sicer v javni razpravi in deležna številnih kritik predvsem s strani učiteljev, ki so predvsem nasprotovali uvedbi NPZ še v tretjem razredu.
Predlog novele pa je nato skupaj s pripombami romal v predal, saj je vlada Mira Cerarja predčasno odstopila. 

Šola Javno pismo Slovenija Odprto pismo učiteljev ministrici Makovec Brenčič glede NPZ

Ministrstvo: Model ostaja nespremenjen

Predlog spremenjenega modela izvajanja NPZ v predalu šolskega ministrstva ostaja tudi letos. "V šolskem letu 2019/2020 ostaja model nacionalnega preverjanja znanja v osnovnih šolah nespremenjen in posledično zakonodajne osnove, kot so Zakon o osnovni šoli, Pravilnik o preverjanju in ocenjevanju znanja ter napredovanju učencev v osnovni šoli ter Pravilnik o nacionalnem preverjanju znanja v osnovni šoli, ostajajo v šolskem letu 2019/2020 letu nespremenjene," so sporočili z ministrstva za izobraževanje, ki ga bzdaj vodi Jernej Pikalo.

Šestošolci in devetošolci bodo torej v letošnjem šolskem letu NPZ pisali kot vsa leta doslej in dosežki v devetem razredu ne bodo pretvorjeni v oceno. Prav tako NPZ ne bo štel pri vpisu v srednjo šolo, razen v izjemnih primerih na šolah, ki uvedejo omejitve, pri učencih, ki imajo enako število točk.

Pikalo: Zadoščal bi vzorec učencev

Že tretje leto zapored pa se bo tudi v šolskem letu 2019/2020 izvajalo poskusno preverjanje znanja ob koncu 3. razreda osnovne šole na določenih osnovnih šolah. 

Minister Pikalo je sicer ob začetku mandata  glede uvajanja NPZ v tretjem razredu, ki ga je zastavila sedanja ministrica Maja Makovec Brenčič, dejal, da bi moralo biti preverjanje ob koncu prve triade namenjeno predvsem ugotavljanju rezultatov opismenjevanja, preverjanja ne bi bilo treba izvajati nacionalno pač pa bi zadoščal vzorec učencev.

Marjeta Oman Intervju Slovenija Marjeta Oman: Če bi imela čarobno palico, bi ukinila devetletko in vrnila osemletko
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.