Slovenija
15 ogledov

"To se ne dogaja vsak dan"

Mojca Kleva, ki naj bi nadomestila Thalerja v Evropskem parlamentu. (Foto: Nik R Žurnal24 main
Zoran Thaler. Poleg Protikorupcijske komisije ga že preiskuje tudi Nacionalni preiskovalni urad. Izgubljena bitka. Psiholog Vlado Miheljak verjame, da se Thaler zaveda, da so ga dobili.

Lahko se ustvari stereotip
"Po navadi, če si prepričan v nekaj, stopiš pred novinarje in nimaš težav z odgovarjanjem," meni psiholog Vlado Miheljak s fakultete za družbene vede. Meni, da je tak način nastopa značilen za tiste, ki se zavedajo, da so izgubili bitko.

Thaler je po Miheljakovem mnenju še v nedeljo deloval precej prepričan, da do konca preiskave ne bo odstopil. "Odstop sta pospešila dva razloga: en je posnetek, ki ga je objavil Sunday Times in je precej nedvoumen, čeprav Thalerju uradno ni še nič dokazano, drugi razlog pa so veliki pritiski na predsednika SD Boruta Pahorja," meni Miheljak.

Pojasnjuje še, da je za SD to udarec, saj so si nakopali afero ravno v času, ko je največji tekmici SDS podpora začela padati. Dodal je, da ne gre za zaroto, kot si to razlaga Thaler, pač pa je logično, da so novinarji poskusili prav pri človeku, kot je on, ki je v preteklosti deloval kot podjetnik, celo kot neke vrste lobist. Takšni sploh ne bi smeli vstopiti v politiko, dodaja Miheljak.



Slaba luč na vse
Mojca Kleva
, ki naj bi nasledila Thalerja v Evropskem parlamentu, upa, da bo evroposlanec uspel pojasniti dogajanje. Meni, da je zdaj slaba luč padla na vse poslance, kar se ji ne zdi pošteno.

 

Ocenjuje, da samo delo v parlamentu po tej aferi ne bo oteženo in da gre za izjemo, ki se "ne dogaja vsak dan".

Vse o odstopu evropskega poslanca si lahko preberete v članku Thaler odstopil.

Čudi jo hiter odstop
"Obsojam kakršno koli protizakonito ali neetično dejanje, kamor zagotovo sodi sprejemanje podkupnin. V političnem svetu ima tako dejanje zelo obsežne posledice, saj gre za zlorabo zaupanja volivk in volivcev. To je eno izmed dejanj, ki postopoma razgrajujejo demokracijo," afero, v katero se je z domnevnim prejemanjem podkupnine oziroma dogovarjanjem zanjo zapletel Zoran Thaler, komentira Thalerjeva kolegica v Evropskem parlamentu Romana Jordan Cizelj iz SDS.

Preseneča pa jo današnji Thalerjev hiter odstop, še posebno, ker trdi, da je nedolžen. "Gotovo je ta odstop znak, da Thaler ne želi, da se v javnosti pere umazano perilo," še pravi Jordan Cizljeva in dodaja, da sama v Evropskem parlamentu nikoli ni bila deležna podobnih ponudb.

Odzivi strank

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.