Slovenija
725 ogledov

To si je večina Slovencev lažje privoščila

Covid-19, Slovenija, Ljubljana Epa Covid-19, Slovenija, Ljubljana
Več Slovencev si je lani lahko privoščilo enotedenske počitnice in poravnalo nepričakovane izdatke.

Po podatkih Statističnega urada RS se je lani materialni položaj gospodinjstev izboljšal. S svojimi dohodki je lani mesec brez težav preživelo 29 odstotkov gospodinjstev, kar je za devet odstotnih točk kot leto pred tem. Za sedem odstotnih točk se je znižal odstotek tistih gospodinjstev, ki so s svojimi dohodki shajala s težavo (težko oz. zelo težko. 26 odstotkov gospodinjstev je mesec preživelo z manjšimi težavami, 32 odstotkov pa dokaj lahko. 

Za eno odstotno točko se je znižala stopnja resne materialne in socialne prikrajšanosti. V 2021 je v materialno in socialno prikrajšanih gospodinjstvih živelo približno 33.000 oseb, kar je 20.000 manj kot leta 2020. Na znižanje števila teh gospodinjstev je vplivalo več dejavnikov. Med drugim večje število gospodinjstev, v katerih bi si lahko vsi člani privoščili počitnice, na kar so vplivali tudi turistični boni. Zaradi zaprtja trgovin in drugih ukrepov, povezanih s covidom-19, so imela gospodinjstva večje prihranke, zaradi česar si je lahko več gospodinjstev privoščilo nepričakovane izdakte. Mnjše število oseb se zaradi finančnih razlogov ni udeleževalo plačljivih prostočasnih aktivnosti in se družilo s prijatelji/sorodniki, ker so osebe najverjetneje subjektivno večji pomen pripisovale omejitvenim ukrepom zaradi covida-19 kot finančnim omejitvam, ocenjuje SURS. 

81 odstotkov gospodinjstev je ocenilo, da je bilo lani njihovo stanovanje v dobrem stanju. 

Elektrika, račun, položnica | Avtor: Profimedia Profimedia

Znižalo se je tudi število gospodinjstev, ki jim je plačevanje mesečnih stanovanjskih stroškov predstavljalo breme. Takih je bilo lani 21 odstotkov oziroma 6 odstotkov manj kot leto pred tem. Na letni ravni se je zvišal odstotek gospodinjstev, ki jim plačilo stanovanjskih stroškov sploh ni bilo breme, in sicer s 14 odstotkov na 19 odstotkov.

Stanovanjske stroške, morebitno najemnino ali hipotekarni kredit, druge potrošniške kredite ali nakupe na obroke je v zadnjih 12 mesecih pred anketiranjem zaradi finančne stiske vsaj enkrat plačalo z zamudo 8 % gospodinjstev; to je za 2 odstotni točki manj kot leto prej in za 12 odstotnih točk manj kot v 2014, ko je s plačili zamujal do zdaj največji delež gospodinjstev.

Zaradi epidemije se je znižal odstotek tistih, ki so se s prijatelji in sorodniki družili ob pijači ali kosilu/večerji (68 %, v leti 2019 93 %), manj ljudi se je udeleževalo tudi plačljivih prostočasnih aktivnosti. 

Več kot polovica anketiranih ocenjuje, da epidemija covida-19 ni vplivala na njihovo duševno zdravje. Štirje odstotki so odgovorili, da je imela epidemija pozitiven vpliv na njihovo duševno zdravje, medtem ko jih je 43 odstotkov vpliv označilo za negativen. 

Šola na daljavo | Avtor: Profimedia Profimedia

Anketa je pokazala, da so imeli otroci iz 91 odstotkov gospodinjstev v času zaprtja šol zaradi epidemije covida-19 (v obdobju 12 mesecev pred anketiranjem v 2021) na voljo vse potrebno za šolanje na daljavo: računalnik ali mobilno napravo ter ustrezno/primerno internetno povezavo. V 2 % gospodinjstev so imeli težave zaradi slabe internetne povezave ali te niso imeli, enak delež (2 %) gospodinjstev ni imel dovolj računalnikov ali mobilnih naprav za vse otroke, preostalih 5 % gospodinjstev pa je navedlo druge razloge za težave pri šolanju na daljavo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.