Slovenija
2275 ogledov

Policisti jezni na Hojsa: "Neargumentiran poskus izogibanja odgovornosti"

Aleš Hojs Saša Despot
Nizki dodatki za policiste. Sindikat: "Odgovor ministra v celoti prerekamo in zavračamo."

Ni se opredelil do njihovih navedb

Policijski sindikat Slovenije je v zvezi z odgovorom ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa zapisal, da njegov odgovor v celoti prerekajo in zavračajo, saj da je že iz njegovega odgovora razvidno, da so bila določena sporna izplačila dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije izvršena z zavestnim kršenjem navodila, ki se nanaša na izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah ter dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije. S tem je po njihovem mnenju nastala velika protipravna premoženjska škoda, so zapisali.

Zmotilo jih je tudi, da se minister v odgovoru sploh ni opredelil do njihovih navedb, povezanih s protipravnim postopanjem delodajalca, niti ni na pravno relevanten način argumentiral domnevnega neobstoja predmetnega navodila in s tem predpisanega načina ravnanja pri izplačilih dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije. 

Drugi naj bi le sledili njegovim navodilom

"Posebej poudarjamo, da se Policijski sindikat Slovenije vedno kulturno in argumentirano zavzema za pravice zaposlenih," so zapisali, svoje mnenje pa da argumentirano utemeljujejo na podatkih, ki so jih pridobili na pravno dopusten način - na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja, zakona o državni upravi, zakona o javnih uslužbencih in zakona o delovnih razmerjih.

Zato lahko na podlagi (do sedaj) pridobljenih podatkov drugih ministrstev in generalnega sekretariata vlade "zatrdimo, da so vsi predstojniki ostalih ministrstev in služb, v katerih so bila izdana navodila enake pravne narave z enako ali podobno vsebino, dosledno spoštovali z navodili predpisan način ravnanja, ki jih je skladno z zakonodajo zavezoval". Vsi naj bi pri pripravi predlogov za dodatke dosledno upoštevali njegove usmeritve in navodila, v katerih naj bi pisalo, da predmetni dodatek ne sme presegati 35 odstotkov.

Ugovarjajo Hojsovim navedbam, da je navodilo ministrstva zgolj v pomoč predlagateljem in da ga je treba razumeti zgolj kot pripomoček pri delitvi sredstev. "Kot navedeno interpretacija predmetnega navodila ne vzdrži resne pravne presoje, ker tudi iz vsebine predmetnega navodila izhaja predpisan način ravnanj, ki so jih bili predstojniki dolžni dosledno upoštevati in so tudi jih dosledno upoštevali, z izjemo zgoraj navedenih," so zapisali.

"Neargumentiran poskus izogibanja odgovornosti"

Hojsov odgovor zato razumejo kot "neargumentiran poskus izogibanja odgovornosti, saj ne daje dovoljšne garancije za zagotovitev enakopravne obravnave zaposlenih", pozivajo pa ga, da upošteva njihove zahteve in odpravi protipravno stanje, "kar je temelj za nadaljnje dobro sodelovanje". Če tega ne bo storil, naj bi sindikat vso dokumentacijo predal pristojnim organom, ki naj odločijo o zakonitosti izplačevanja dodatka.

"V duhu dobrega sodelovanja pa pričakujemo, da se do sprejetja odločitve oz. do odločitve pristojnih organov o zakonitosti izplačevanja dodatkov vzdržite vrednostnih in drugih sodb o delu in poslanstvu Policijskega sindikata Slovenije, ki v tem in v vseh ostalih primerih skrbi izključno za pravice svojih članic in članov ter njihovo enakopravno obravnavo s spoštovanjem delovno – pravne in druge relevantne zakonodaje," so še zapisali. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 12
  • e490e0da205d79a3481a2fbdd6cf18a53e6092f1 05:57 31.julij 2020.

    niso Hojsa zastonj zbrcali iz NSi

  • Avatar praufo
    praufo 21:22 30.julij 2020.

    hojs je osebno po prehodu meje naročil zase karanteno, drugi dan je pa normalno šel v službo ... zatrdil je , da je bil to samo test ... res zanimivo, nekateri delajo kot tank ki vozi do konca ... zakaj ...prikaži več ne popravijo zakonodajo? zato ker so nesposobni! sploh ne vedo kaj tam piše in tale hojs je čisti hostar , jajotov oproda in vse dela kar tako počez, pa odstopi, pa ne odstopi, pa kontrolira kar mu paše ... to ne spada v moderno evropo, ampak v nacizem

  • Avatar praufo
    praufo 21:18 30.julij 2020.

    jest mislim, da je treba prisluhnit nova24 - kdo vam laže , ja sami najbolj, ampak oni so vedno žrtve, ... ne razumem, imajo oblast , pa jim še vedno nekdo nagaja ... hitlerju in stalinu ni nihče nagajal, ker ...prikaži več je bil pravočasno lekvidiran ... jah , mi smo pa evropsko demokratični in ves čas nekdo nagaja ...