Slovenija
15015 ogledov

"To so krivci, da se je zgodil Teš6!"

stajerska21.03.08...termoelektrarna Sostanj...TES...foto: Mojca Marot
1/3
Žurnal24 main
Sklep: "Za izogibanje javnemu naročanju pri naložbi v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš) so politično odgovorni naslednji politiki.

Nekdanji ministri Andrej Vizjak, Andrej Bajuk, France Križanič, Matej Lahovnik ter nekdanja predsednika vlade Janez Janša in Borut Pahor

Tako je danes povedal predsednik preiskovalne komisije DZ za Teš 6 Matjaž Hanžek.

Preiskovalna komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 je danes potrdila vmesno poročilo o javnem naročanju pri Tešu 6, ključne ugotovitve pa je Hanžek predstavil po seji komisije. "Trajalo je šest let, do leta 2013, da je državna revizijska komisija ugotovila, da so Teš in 11 drugih podjetij s področja energetike zavezanec javnemu naročanju," je poudaril.

Teš je bil po Hanžkovem mnenju ves čas zavezanec, bili so samo izgovori, da ni zavezanec. Med izgovori sta med drugim bila, da Teš ni naveden na seznamu zavezancev za javno naročanje in da je slovenski prevod evropske direktive napačen.

Primož Cirman Primož Cirman Slovenija Primož Cirman: Snovalci bloka 6 so danes milijonarji

"Ne glede na to, da niso bili na spisku in da so nekateri trdili, da je slovenski zakon napačen, so bili že zaradi zahtev direktive Teš in ostali zavezanci javnega naročanja," je poudaril Hanžek, ki je prepričan, da bi bile zadeve pri Tešu 6 dosti cenejše, če bi se pri naložbi posluževali javnega naročanja.

Prva napaka je bila storjena v času prve Janševe vlade, v obdobju 2004-2008. Po Hanžkovih pojasnilih bi po evropski direktivi moralo finančno ministrstvo skupaj z gospodarskim ministrstvom, pod okriljem katerega je takrat bila energetika, pripraviti seznam zavezancev za javno naročanje na energetskem področju.

Ministrstvo za finance, ki ga je takrat vodil Bajuk, je seznam pripravilo, a se z njim ni strinjalo gospodarsko ministrstvo, ki ga je vodil Vizjak. Hanžek je priznal, da je tu Bajuk opravil svoje delo. Vlada je sicer kasneje sprejela očiščeno verzijo zavezancev za javno naročanje, na katerem ni bilo Teša in še 11 podjetij iz energetske dejavnosti.

Je pa vlada naročila finančnemu ministrstvu, da skupaj z gospodarskim ministrstvom pridobita mnenje Evropske komisije o tem, kdo naj bo na seznamu, a Bajuk tega ni naredil, je dejal Hanžek in dodal, da je vlada tu ravnala pravilno, ko je naročila pridobitev mnenja Bruslja.

slovenija 19.08.11. tes, termoelektrarna sostanj, foto: gregor katic | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič
Odgovornost pa nosi tudi vlada, ki je nasledila Janševo, torej Pahorjeva, ker stanja ni popravila. "Križanič ni naredil svojega, da bi dopolnil uredbo, tu mu je pomagal Lahovnik, Pahor pa tudi ni opravil svojega dela," je povzel Hanžek. Ob tem je dodal, da je Darja Radić, ki je na mestu ministra za gospodarstvo nasledila Lahovnika, ukazala podjetjem, naj upoštevajo javno naročanje.

V drugi Janševi vladi pa je finančni minister Janez Šušteršič stanje odpravil. Po Hanžkovih pojasnilih je Šušteršič na njegovo vprašanje, zakaj je to lahko naredil, prejšnji ministri pa ne, dejal, da zato, ker bi tam morali ves čas biti.

TEŠ6 | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič
"Vizjak, Lahovnik in Križanič so neposredno odgovorni, ker tega niso naredil. Bajuk je prvi del postopka korektno izvedel, potem je bil izglasovan, nato pa ne opravil svojega dela. Janša v prvi vladi in Pahor pa nista korektna poskrbela, da se to uredi, zato sta objektivno odgovorna," je poudaril Hanžek.

Hanžek je sicer spomnil, da je leta 2013 Državna revizijska komisija pojasnila, da se Teš, ker ni na seznamu, ne sme izogibati javnemu naročanju. Teš je bil po zakonu zavezanec, ne glede na to, da ga ni bilo na seznamu, je dejal.

Glede izgovora o napačnem prevodu direktive, pa je parlamentarna preiskovalna komisija ugotovila, da prevod ni napačen. Hanžek je ob tem poudaril, da je evropska direktiva v treh primerih lahko neposredno prenosljiva v domačo zakonodajo - med temi je nepravilno izveden prenos v nacionalno zakonodajo, kar bi npr. veljajo, če bi bil prevod res napačen. "Napačen prevod je izgovor, ki ne velja," je še dodal Hanžek, ki se mu zdi zanimivo, da v državi v šestih letih ni bilo pravnega strokovnjaka, ki bi delovanje direktive v Sloveniji pravilno označil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 31
  • borut08 17:27 16.november 2017.

    Vse je to isto,pred 27 leti so me nategnili,da imamo zdaj demokracijo ampak komunajzer ostane komunajzer sploh na pokvarjene lopove mislim z Janso in Kucanom na celu sej so nam pokradli skupaj tudi pivovarne pa Istrabenz pa Merkator pa banke ...prikaži več itd..Stari rezim novi lopovi!Za vsakega raste palica in vsi smo enaki pred zakonom nikoli ni za obupat in vsi smo enaki pred zakonom.

  • Pepe007 08:27 16.november 2017.

    Na preteklih napakah se nič ne naučimo. Kako to, da denimo naročanje ograje za mejo ni podleglo pravilom javnega naročanja? Kdaj bodo članki o tem? Čez 10 let?

  • dragec 08:05 16.november 2017.

    banda kako leva, tako desna