Slovenija
592 ogledov

To so laki, ki so za organizem škodljivi

rdeč lak za nohte Žurnal24 main
Laki za nohte sodijo med kozmetične izdelke, v katerih je veliko različnih kemikalij. Danska potrošniška organizacija je opravila pregled, ki je dokazal, da te kemikalije vplivajo tudi na delovanje našega organizma.

Nekatere ugotovitve danske potrošniške organizacije povzema Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), ki opozarja, da je na lakih za nohte težko dobiti informacije o sestavinah (INCI). In tukaj že naletimo na prvo težavo: če je seznam na samem izdelku, so črke tako majhne, da jih je praktično nemogoče prebrati. Včasih jih tudi odkriti ni mogoče, saj je seznam sestavin pogosto prekrit z nalepko s črtno kodo izdelka, ki jo je treba odlepiti, da pridemo do informacije.

Inšpektorji so glede tega sicer zadovoljni. "Ko smo za mnenje glede dostopnosti seznama INCI povprašali zdravstveni inšpektorat, ki nadzoruje označevanje kozmetičnih izdelkov, so nam odgovorili, da je potrošnikom v večini primerov na prodajnem mestu na voljo sestava majhnih kozmetičnih izdelkov, pri katerih iz praktičnih razlogov ni mogoče, da bi bil seznam sestavin na etiketi, nalepki, traku ali kartici ali na priloženem lističu," poudarjajo na ZPS. Knjižice s sestavo so običajno na poličkah, kjer so na voljo kozmetični izdelki, ali visijo ob strani. Zakonodaja to dopušča in zavezanci ter odgovorne osebe to možnost uporabljajo.

Nevarne kemikalije

Laki lahko vsebujejo kemikalije, ki motijo delovanje žlez z notranjim izločanjem. Pogosti kemikaliji, ki sta v lakih in sodita med neželene, sta predvsem benzophenone-1 in triphenylphosphate, obe pa lahko motita delovanje žlez z notranjim izločanjem. Benzophenone-1 je ultravijolični filter, testiranje na živalih pa je pokazalo, da lahko moti hormonski sistem. Triphenylphosphate uporabljajo kot mehčalo.

Izpostavljenost neželenim kemikalijam v lakih za nohte sicer ni zelo problematična, saj kemikalije čez zdrav noht ne prehajajo v telo. Ker vemo, da smo ljudje vsakodnevno izpostavljeni koktajlu različnih kemikalij, pa je zagotovo bolje, če se ravnamo po previdnostnem načelu manj je bolje in se kemikalijam izognemo, če je le mogoče. In pri lakih se jim lahko izognemo, saj nekateri proizvajalci ponujajo tudi izdelke, ki dokazano ne vsebujejo neželenih kemikalij. Žal je med pregledanimi izdelki več takšnih, ki jih vsebujejo, poudarja ZPS.

Evropska komisija je v kozmetiki odobrila uporabo nekaterih kemikalij v nano obliki, ki ne škodijo uporabniku, če jih nanašamo na zdravo in nepoškodovano kožo. Pod tem pogojem so odobreni tudi nanodelci Silica (nano) CI 77266, ki jih vsebujejo nekateri pregledani laki. Nanodelci v obliki pršila so v kozmetičnih izdelkih prepovedani.

Na tej povezavi najdete lake za nohte, ki so zdravju nevarni.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 09:17 20.april 2017.

    To so laki, ki so za organizem škodljivi.................in koliko takšnih stekleničk je potrebnih za barvanje karoserije ? Toliko o Magni !