Slovenija
3266 ogledov

To so najbogatejši Slovenci 2016

denar euro štetje Profimedias
Na vrhu lestvice ostajata Iza in Samo Login, ki sta prva že tretje leto zapored. Na drugem in tretjem mestu so Joc Pečečnik in zakonca Doberšek.

Revija Manager je že desetič objavila lestvico najbogatejših Slovencev. Na prvem mestu sta s 699 milijoni evrov Iza in Samo Login. Kot so zapisali avtorji lestvice, njuno podjetje Outfit 7 še vedno raste, tako po dobičkih kot po prihodkih, in deli bogate dividende. Poleg zakoncev Login je med sto najbogatejšimi Slovenci še pet večjih solastnikov podjetja Outfit 7.

Na drugem mestu je Joc Pečečnik (Interblock) z 255 milijoni evrov. Pečečnik je ime, ki se je na Managerjevo lestvico uvrstilo vseh desetkrat. Vse njegove uvrstitve so med 20 najbogatejšimi, največkrat pa celo v prvi deseterici. 

Na tretjem mestu sta zakonca Tatjana in Albin Doberšek (Engineering Dobersek) z 222 milijoni evrov, ki sta med prvimi petimi na lestvici vse od leta 2011. 

Od četrtega do desetega mesta se zvrstijo še Marko Pistotnik (Outfit 7), Sandi Češko (Studio Moderna), Gabrijel in Petra Rejc (Efaflex), družina Lah (Aluber, Ampelus), Igor Akrapovič (Akrapovič), Vladimir Puklavec (TGE Holding) ter Anton in Verica Šenk (Inotherm).

S Kitajci Boscarol poletel za 53 mest

V primerjavi z lansko lestvico je največji skok uspel Ivu Boscarolu, ki je skupaj s hčerko lastnik podjetja Pipistel. Na podlagi posla, ki ga je konec oktobra sklenil s kitajskim partnerjem, je tržna vrednost podjetja ocenjena na 50 milijonov evrov, kar ga uvršča na 19. mesto lestvice. 

Nasploh so lani podjetja beležila dobro rast. Vrednost premoženja je od lani zrasla štirim petinam ljudi na letošnji lestvici, pravijo pri Managerju. Dvignil se je tudi prag za uvrstitev na lestvico, ki letos znaša 17,6 milijona evrov, medtem ko je bil lani 2,5 milijona. 

Nekoč najbogatejši sploh ni na lestvici

Na lestvici stotih najbogatejših Slovencev boste zaman iskali Mirka Tuša, ki je bil prva štiri leta do vključno leta 2010 najbogatejši Slovenec. Na lestvico so se ponovno uvrstili tudi Alenka Žnidaršič Kranjc (Skupina prva in Deos), Igor in Tanja Skaza (Plastika Skaza), Uroš Merc (Bisol), Jože Udovič (Rem), Marjan in Marija Bevk (Bemit in Merit International) ter Helena Drašković (Magistrat International). Popolna novinca pa sta Štefan Krajnc, soustanovitelj skupine Cablex ter Valter Šajn, lastnik postojnskega podjetja Sawal. 

Komentarjev 2
  • kocka55 12:46 11.november 2016.

    lestvico najbogatejših Slovencev. Na prvem mestu, na prvem metu bi moral biti Oligarh, Stanka Polaniča, ki prek Intering Holdinga med drugim nadzira Panvito ,Pomgrad in Blaža Miklavčiča GH Holding, Židana, itd .Premoženje ,prek 3,8 milijarde €.Zidar,Tovšakova ,itd so vajenci za ...prikaži več njih.Pokojnine pa za 0,4 % povišanje,državni uslužbenci za 40 % povišanje.Beee

  • Johan Spohan 22:05 10.november 2016.

    Korl je spet zatajil, zato mene ni zraven.