Slovenija
84054 ogledov

To so najnovejši ukrepi vlade

Hrana in covid Epa
Vlada je podaljšala ukrepe in omejitve odlokov za zajezitev in obvladovanje epidemije.

Na podlagi strokovne ocene Strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19 se je vlada odločila za sedem dni podaljšati uporabo ukrepov in omejitev, ki so določene v odlokih o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil ter o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom.

Za štirinajst dni se podaljujšuje uporaba ukrepov in omejitev, ki so določene v odloku o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah. 

Začasno bodo prenehali teči roki v sodnih postopkih

Z 20. novembrom začne veljati sklep o začasnem prenehanju teka rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, skladno s šestim odstavkom 83.a člena Zakona o sodiščih. Sklep bo veljal 30 dni. Zadržanje rokov ne sme trajati več kot tri mesece. 

Zaradi razglašene epidemije je delo vseh sodišč zaustavljeno na veliki večini pravnih področij. Poslovanje sodišč s z odredbo omeji na poslovanje v nujnih zadevah, v vseh ostalih zadevah pa na odločanje, kjer ni potreben neposreden stik oziroma je omogočeno elektronsko poslovanje. Vsi naroki v nenujnih zadevah se za čas veljavnosti odredbe avtomatično prekličejo. V tem času procesni roki v teh zadevah ne tečejo.

sodišče kladivo obsodba sodnik | Avtor: Profimedia Profimedia
Kot nujne zadeve, v katerih v tem času procesni roki tečejo, štejejo:
-    preiskave in sojenje v kazenskih zadevah, v katerih je obdolžencu odvzeta ali omejena prostost in postopki v zvezi z izvrševanjem kazni zapora,
-    nepravdne zadeve o pridržanju oseb v psihiatričnih zdravstvenih organizacijah,
-    nepravdne zadeve po zakonu, ki ureja preprečevanje nasilja v družini,
-    izvršilne zadeve v zvezi s postopki za varstvo koristi otrok,
-    postopki v zadevah zavarovanja,
-    spori za objavo popravka objavljene informacije,
-    postopki zaradi insolventnosti in prisilnega prenehanja,
-    druge zadeve, za katere tako določa zakon (izjeme so določene v Odredbi).

Sodišča poslujejo v neomejenem obsegu tudi v tistih kazenskih zadevah, kjer bi kazenski pregon zastaral v šestih mesecih od uveljavitve Odredbe predsednika.

Kot nenujne zadeve so določene naslednje zadeve: menični in čekovni protesti ter menične tožbe, popis zapustnikovega premoženja, zadeve za odvzem premoženja nezakonitega izvora po Zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, upravni spori po Zakonu o informacijskem pooblaščencu, upravni spori po Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, upravni spori po Zakonu o kmetijskih zemljiščih, upravni spori po Zakonu o odnosih Republike Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja.

covid-19 koronavirus cepivo | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenija se strinja s predlaganimi ukrepi glede cepljenja

Vlada je sprejela stališče o sporočilu Evropske komisije - Pripravljenost za strategije cepljenja in uvedbo cepiva proti covid-19, ki se zavzema za pravočasen dostop do varnih, učinkovitih in cenovno dostopnih cepiv. Istočasen in enakopraven dostop do cepiv je prednostna naloga tako Evropske unije, kot tudi držav članic, saj bo to poleg reševanja življenj in zdravstvenih sistemov, bistveno prispevalo k zmanjšanju negotovosti v ekonomskih in socialnih aktivnostih.

Slovenija se strinja s predlaganimi ukrepi glede uvedbe in zadostne precepljenosti, pri tem pa opozarja na solidarnost med državami članicami pri medsebojni pomoči glede zalog cepiv, potrebne medicinske in zaščitne opreme. Strinja se tudi s tem, da je spremljanje učinkovitosti in varnosti cepiv pomembno za nadaljnje aktivnosti na področju cepljenja proti covidu-19. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Kirka 07:57 22.november 2020.

    Danes pozivajo k cepljenju proti pnevmokoknim okužbam pljuč in posledično zbolelostjo za pljučnico. Torej je res: pnevmokoki se nahajajo v ustni in nosni votlini. Pri nošenju maske jih izdihnemo in nato vdihnemo v pljuča, kjer ni njihovo življenjsko okolje in ...prikaži več povzročijo vnetja pljuč. Vladni bedaki skupaj s "strovnjaki" NIJZ bodo z ukazom nošenja mask na prostem povzročili le še več bolezni. Kdaj se bodo že odpokali v pozabo?!!!

  • valter4 09:50 20.november 2020.

    Mislite plandemije

  • lulibuc 07:47 20.november 2020.

    čipi bodo kmalu pripravljeni in da potem vidim pametovanja in ukrepe. vse je splanirano