Slovenija
4289 ogledov

To so najugodnejši ponudniki elektrike, če imate dvotarifno merjenje

slovenija 15.01.13, elektrika, cenejsa elektrika, kabli, foto: Anze Petkovsek Anže Petkovšek
Najugodnejša ponudba elektrike na trgu vas lahko drago stane, saj vključuje vezavo in pogodbeno kazen. Pri mesečnem računu 45 evrov prava izbira lahko prinese 69 evrov prihranka na leto.

Objavljamo primerjavo cen za tri tipe uporabnikov, ki imajo dvotarifno merjenje. Prvi, srednje velik ima račun okrog 45 evrov in tretjino elektrike porabi v nižji tarifi. Drugi ima približno dvakrat višjo porabo in račun okrog 85 evrov. Tretji, zelo velik porabnik pa v času višje tarife porabi le četrtino elektrike in ima okrog 180 evrov računa za elektriko. 

Ugotovitve so pri vseh treh podobne. S ponudbo ZPS je praktično poravnan Praznični paket 2015 pri Elektru Gorenjska prodaja, a zahteva vezavo za celotno leto 2015, pogodbena kazen v primeru predčasne prekinitve pa je zelo visoka. 

Ponudba Petrola za nove odjemalce je naslednja po ugodnosti. Gen I je nekoliko dražji, a novim odjemalcem ponuja en mesec zastonj elektriko, še vedno pa bi morali prvi mesec novi odjemalci plačati omrežnino in prispevke, ki so večina računa. 

Ponudnik E3, ki se sicer uvršča med najdražje, ima paket e-ENA, ki od uporabnika zahteva trajnik in uporabo e-računa, a je cena občutno nižja, poleg tega pa ob sklenitvi nudijo še 30 evrov dobroimetja. 

Izbrali smo najcenejše pakete, ki jih ponudijo spletni kalkulatorji ponudnikov, če je bilo mogoče, smo izbrali ponudbo za nove naročnike. 

Pri ponudnikih preverite še, ali omogočajo dodatne popuste, pogosti nudijo popust za plačilo s trajnikom, e-račun, praviloma je mogoče ugodnejšo ponudbo dobiti, če imate toplotno črpalko. Pri Petrolu popust, ki ga prinašajo točke zvestobe, velja le za obstoječe uporabnike, ne pa za nove odjemalce, ki jim ponujajo le akcijsko ceno. 

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZSP) opozarjajo, naj potrošniki skrbno preverijo pogoje ponudb: vezavo, skrite stroške, stroške vodenja računa in ne preverjajo le tarif. "Ponudbe je potrebno gledati tudi s stališča dostopnosti, ali so namenjena le novim strankam ali lahko tudi obstoječe stranke zamenjajo manj ugoden za akcijski paket," pravijo. "Pogodbe, ki bodo sklenjene v okviru kampanje Zamenjaj in prihrani, zagotavljajo navzgor omejeno ceno za 12 mesecev, so brez vezave in skritih stroškov. Potrošniki pa bodo tudi mesec pred iztekom enoletnega obdobja prejeli ceno energije v prihodnjem obdobju, kar jim bo omogočalo, da se bodo odločili, ali ostanejo pri istem dobavitelju ali se odločijo za zamenjavo," še dodajajo na ZPS. 

Račun okrog 45 evrov na mesec - razlika 69 evrov ne leto

Primerjava cen za srednje velikega porabnika elektrike, ki ima priključno moč 7 kW, dvotarifno merjenje in mesečno porabo 183 kilovatnih ur v višji tarifi in 108 kilovatnih ur v mali tarifi. Njegov račun je okrog 45 evrov na mesec.

graf poraba elektrike srednji porabnik | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si





Pri srednjem porabniku, ki ima dvotarifno merjenje, a v času nižje tarife porabi le dobro tretjino, sta ceni ZPS in Prazničnega paketa 2015 Elektra Gorenjska prodaje skoraj enaki, a ta, pozor, vkjučuje vezavo do konca leta 2015. Pogodbena kazen bi po našem izračunu v primeru menjave tri mesece pred iztekom vezave za takega porabnika znašala več kot 200 evrov. 

Petrolova ponudba je pol evra na mesec dražja, Gen I je sicer dražji od Energije Plus, a novim odjemalcem ponija prvi mesec energijo zastonj, kar pomeni 19 evrov popusta. Če to preračunamo na celo leto, pomeni 1,60 evra na mesec manj ali mesečni strošek 44,11 evra. Cena E3 v paketu e-Ena je 46,54 evra, če 30 evrov dobroimetja preračunamo na 12 mesecev, pa je cena 44,04 evra, kar je le malo dražje od Petrola. 

Razlika med trenutno najcenejšim in najdražjim ponudnikom je skoraj šest evrov na mesec, na leto znese 69 evrov.

Račun okrog 85 evrov - razlika 127 evrov na leto

Primerjali smo velikega porabnika, ki ima priključno moč 7 kilovatov, dvotarifno merjenje in 417 kilovatnih ur v višji ter 208 kilovatnih ur v mali tarifi. V višji tarifi porabi približno dve tretjini elektrike. Njegov račun je okrog 85 evrov. 

graf poraba elektrike velik porabnik | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si


Ponudbi ZPS in Prazničnega paketa 2015, ki vključuje vezavo za eno leto in visoko pogodbeno kazen sta najugodnejši, sledi Petrol. Razlika med najdražjim in najcenejšim je dobrih deset evrov ne mesec ali 127 evrov na leto. 

Račun 180 evrov na mesec - prava izbira je tristo evrov cenejša

Primerjali smo porabo za zelo velikega porabnika, ki ima priključno moč 7 kilovatov, dvotarifno merjenje ter porabo 417 kilovarnih ur v višji tarifi in 1250 kilovarnih ur v nižji tarifi. Ta porabnik le četrtino elektrike porabi v času višje tarife, njegov račun znaša okrog 180 evrov na mesec. 

graf poraba elektrike zelo velik porabnik | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si







Ponovno sta najcenejša ZPS in paket Elektra Gorenjska prodaje, ki vključuje enoletno vezavo in pogodbeno kazen v primeru predčasne prekinitve. Ponudbe brez vezave so dobra dva evra dražje, tri najugodnejši sta manj kot evro narazen. 

Razlika med trenutno najugodnejšo in najdražjo ponudbo je 25 evrov na mesec ali tristo evrov na leto. Razlika med zdaj najugodnejšo ponudbo in starimi ponudbami, ki jih plačuje večina uporabnikov, pa najbrž še več.

Komentarjev 5
  • bratko 13:58 09.junij 2016.

    http://porabimanj.si/

  • bratko 13:57 09.junij 2016.

    Brezplačen izračun porabe električne energije, si lahko opravite tudi tukaj: http://porabimanj.si/

  • samson 09:51 20.avgust 2015.

    Mene pa zanima zakaj plačujem položnico 27 EUR ob porabi elektrike za 0,00EUR.Grozno....