Slovenija
2905 ogledov

To so največji srečni poraženci teh volitev

Državni zbor Anže Petkovšek
Kandidatura na letošnjih državnozborskih volitvah se jim je splačala, čeprav prvi rezultati sprva niso kazali tako.

Po tem, ko je Robert Golob skupaj s koalicijskima partnerjema Tanjo Fajon in Luko Mescem predstavil novi razrez ministrstev in imena, ki naj bi zasedla omenjene stolčke, je jasno, da se bo zasedba v novem 90-članskem parlamentu malce premešala. O tem, kdo bo v petek prisoten na prvi seji novega državnega zbora, smo pisali v članku Tako pester bo nov sestav državnega zbora

Poslanci, ki so kandidati za ministrske položaje, bodo v primeru, da bodo potrjeni, zapustili poslanske klopi, na njihova mesta pa bodo prišli nadomestni poslanci. Vloga nadomestnega poslanca pripada kandidatu, ki je v isti volilni enoti dobil naslednji najvišji odstotek glasov. 

Kdo prihaja ...

V poslanski skupini SD se bosta zamenjala dva člana. Tanjo Fajon, ki je kandidatka za zunanjo ministrico, bo zamenjal Jonas Žnidaršič, vodjo poslanske skupine SD Matjaža Hana pa Soniboj Knežak. V SD morajo določiti še ministra za regionalni razvoj in kohezijo. Po tej odločitvi bo jasno, ali bosta ti dve menjavi edini, ko gre za novo poslansko skupino SD.

Luka Mesec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Dva nova člana bo dobila tudi poslanska skupina Levice. Glede na odstotek osvojenih glasov bi na mesto Luke Mesca prišla Asta Vrečko, ki pa se je omenjala med kandidati za ministre. Za zdaj druge menjave v poslanski skupini Levice niso uradno potrjene, saj v stranki še niso dorekli, kdo bo vodil resorja, ki sta jim pripadla. Levica bo v prihodnji vladi vodila resor za kulturo ter delo, socialo in družino. V igri za prvega naj bi bila že omenjena Asta Vrečko, medtem ko se je v primeru drugega kot kandidat omenjal Matej Tašner Vatovec. Če se izpolnijo pričakovanja in oba navedena postaneta del ministrske ekipe, bi poslansko skupino Levice tvorila še Dan Juvan in Bojan Pahor.

Spremembe bodo doletele tudi poslansko skupino Gibanja Svoboda. V največji poslanski skupini, ki šteje kar 41 poslancev, bo večina prvič sedla v poslanske klopi. Namesto Roberta Goloba bo v poslanske klopi prišel Bojan Čebela. V poslanskih klopeh ne bomo videli niti Mateja Arčona, ki bo minister. Glede na volilni rezultat bi se ga kot nadomestni poslanec nasledil Danijel Bešič Loredan, ki pa bo v novi vladi prevzel ministrstvo za zdravje. Poslanec bo tako postal Aleksander Kralj Prosen

Med ministri najdemo še tri kandidate Gibanja Svoboda, ki so zbrali premalo glasov, da bi se uvrstili v parlament, a jim je na koncu uspel še večji met. Bodoči minister za varstvo narave in okolja Uroš Brežan je kandidiral v volilni enoti Postojna in dobil 32,87 odstotka glasov, kar je zadostovalo za osmo mesto v volilni enoti. V isti volilni enoti je bil kandidat tudi bodoči minister za zdravjein eden treh podpredsednikov vlade Danijel Bešič Loredan in dobil 39,92 odstotka glasov. S tem rezultatom je bil prvi v čakalni vrsti kot nadomestni poslanec.

Igor Papič je kandidiral v isti volilni enoti kot Robert Golob in s 35,74 odstotka podpore zasedel osmo mesto med kandidati v tej volilni enoti. Rezultat ni zadostoval za poslansko mesto, bo pa v bodoči vladi prevzel ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije. 

Alenka Bratušek | Avtor: Anže Petkovšek Intervju s predsednico stranke SAB Alenko Bratušek. Anže Petkovšek
Med poraženci je največji met uspel Alenki Bratušek in Marjanu Šarcu. Medtem ko se njunima strankama ni uspelo prebiti v parlament, pa sta si znotraj kvote Gibanja Svoboda zagotovila vsak svoje ministrsko mesto. Odločitev, da ju uvrsti v bodočo vlado, naj bi bila znak, da se še pred poletjem obeta združitev Golobove stranke s strankama Bratuškove in Šarca. 

Seveda pa to ne pomeni, da do dodatnih sprememb v poslanskih skupinah ne more priti. V primeru, da kateri od poslancev postane državni sekretar, bo na njegovo mesto prav tako treba imenovati nadomestnega poslanca. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 4
  • pepca 09:56 12.maj 2022.

    Če bi večina nas bili prej seznanjeni, da bo Golob v vlado vzel Bratuškovo in Šarca, zagotovo ne bi njegova stranka dobila toliko glasov. Sramota, da se norčuje iz državljanov.

  • Dusan12 08:58 12.maj 2022.

    Največji poraženec je Loredan Bešič brezdelnež, Izolski capin, sprehajalec, ki nebo dobil priložnosti, da bo pokazal tisto kar zna, nezna. Tudi sebi kot doktor si ne more pomagati, pa možakar potrebuje resno zdravljenje, in tako, kot bo privekal, bo v ...prikaži večv kratkem času tudi odvekal, še pred Golobom