Slovenija
27560 ogledov

To so po srečanju na temo turizma povedali o odpiranju meja

Portoroški hoteli Profimeda
Se bodo meje odprle 1. junija? Kaj pa Italija?

"Problemi in izzivi, ki nas čakajo na področju turizma, so tako veliki, da jih lahko rešimo samo s sodelovanjem. Predstavili smo predloge za tretji protikoronski paket. Želimo si turizmu in gostinstvu čim bolj pomagati, da izidemo iz krize čim manj poškodovani," je po srečanju s člani novoustanovljenega strokovnega sveta za turizem na Brdu pri Kranju dejal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc

Dodal je, da so na sejo povabili tudi novega direktorja NIJZ Milana Kreka, ker so želeli predstaviti nove standarde. "Ko bo dana zelena luč za odpiranje, želimo, da so gostinci in hotelirji pripravljeni," je dejal Zajc, ki ni mogel napovedati, kdaj se bodo lahko odprli tudi hoteli. "Želim si, da s prihodnjim tednom začnemo odpirati nastanitve do 30 sob, pozneje, s 1. junijem, pa tudi hotele, wellness centre, seveda pod pogojem, da dobimo zeleno luč s strani zdravstvene stroke. Želimo si takšnih podatkov, kot smo jih imeli ta vikend, torej nič na novo okuženih."

Nijz želi učinkovite ukrepe

Nijz je po Besedah Zajca ponudil to roko - želijo si povratne informacije s strani  gostincev, kaj omejitve za njih pomenijo. "Če so ukrepi takšni, ki se jih ne da izvesti, tudi prvega pogoja varnosti ne dosežemo," je poudaril Zajc.

Gostinski lokal v času koronavirusa | Avtor: Profimedia Profimedia

Na vprašanje glede odpiranja meja, saj italijanski gost predstavlja pomemben del slovenskega turizma, je povedal: "Italija je bila najbolj prizadeta, problem je, da je slovenski turizem odvisen od italijanskih gostov. Dokler epidemiološka slika ni taka, da lahko sprejmemo goste iz Italije, to ne bo možno. Za nas je pomembno, da ohranimo sedanje epidemiološko stanje. Pri odpiranju mej predvsem z zahodno sosedo bo treba biti zelo previden." 

Prejšnji teden sta se sestala tudi slovenski in hrvaški gospodarski minister. "Dogovor je, da se oba direktorja NIJZ slišita in pripravita protokol glede prehajanja meje," je dejal Zajc. "Najprej jo bodo lahko prehajali tisti, ki imajo nepremičnine na drugi strani meje." Kdaj se bo zgodila ta faza, ni znal napovedati: "Upajmo, da čim prej. Treba bo doreči stvari, če ne bo nastala zmeda in ne bomo naredili nič dobrega." 

Vedenje v hotelih in gostilnah, kot ga še nismo videli

Gregor Jamnik z Združenja hotelirjev Slovenije je povedal, da so na vlado naslovili veliko predlogov. "Moram pohvaliti vlado, da nas posluša," je dejal Jamnik.  "Veliko ukrepov je že sprejela, pogovarjali pa smo se o ukrepih, ki jih je še potrebno sprejeti. Ključno je pomanjkanje likvidnostnih sredstev v turizmu, ki jih je zmanjkalo. Hotelskim podjetjem bo potrebno pomagati ob ponovnem odprtju." 

"Vemo, da bo zagon izjemno dolg, najdaljši od vseh ostalih gospodarskih panog in se bo zavlekel v naslednje leto ali dve. Kot smo slišali danes dr. Kreka, bo virus med nami ostal.

Moramo spremeniti način vedenja v hotelih, gostinskih obratih, restavracijah na tak način, kot ga še nismo videli. Moramo izobraziti naše kadre in jih tudi nadzorovati. Meter in pol razdalje nas najbolj boli, zaradi dobičkonosnosti. Pomoč vlade pričakujemo še mnogo dlje, tudi po koncu epidemije."

Gregor Jamnik z Združenja hotelirjev Slovenije

Hoteli so bili dva meseca zaprti, rezervacije trenutno stojijo, novih je zelo malo. "Tisto, kar je ostalo potrjeno, stoji, to  je dokaz, da se bodo ljudje odločali v zadnjem trenutku," je dejal Jamnik. "To je odvisno od stanja epidemije, regulacije držav in odpiranja meja. Domači gost težko reši slovenski turizem, ker ga je premalo. Imamo specifiko, kot je Ljubljana, Bled, Postojna, kjer domačih gostov na prenočitvah skoraj ni. Če odpremo 1. 6. in se v tem mesecu odprejo tudi meje z državami, ki podobno obvladujejo virus kot Slovenija, lahko računamo na 30-odstotno zasedenost, jeseni pa morda 50 odstotno. Konec leta pričakujemo 70-odstoten upad v primerjavi s preteklim letom, če se bo virus obdržal tako kot danes." 

Peter Mesja s Turistične zveza Slovenije je poudaril, da je potrebno predvsem ohraniti delovno silo: "Glede na to, da imamo zelo malo delovne sile v turizmu, jo je treba ohraniti, podaljševati čakanja, da bomo imeli dovolj kvalitetne delovne sile, ko bo začel turizem delovati. Kvalitetna delovna sila bo še kako potrebna, ker bo treba zagotavljati nove standarde." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1