Slovenija
19006 ogledov

To so podjetja, kjer se zaposleni lahko veselijo božičnega darila

Božičnica
Marsikje bodo bolj zadovoljni kot lani.

Podjetja smo povprašali, ali bodo v letos izplačala božičnico, 13. plačo ali kako drugače nagradila zaposlene ob koncu leta. Nekatera odločitve še niso sprejela, druga nam podatkov o izplačilih niso posredovala.

V Leku in Krki med najbolj radodarnimi

Z gotovostjo se, tako kot vsako leto, že lahko veselijo zaposleni v farmacevtskih podjetjih, v ljubljanskem Leku in novomeški Krki. "Tako kot v preteklih letih bomo v Leku v skladu s kolektivno pogodbo, glede na rastoči obseg poslovanja in dosežke družbe v letu 2018, izplačali božičnico,“ pojasnjuje Katarina Klemenc z Leka. "Božičnica, ki bo izplačana vsem redno zaposlenim in tudi zaposlenim prek agencije ob novembrski plači, bo v višini 1.330 evrov bruto. Enaka je za vse zaposlene, v variabilnem delu pa je odvisna od plače posameznika.“

Dodaja, da imajo poleg božičnice zaposleni v Leku s kolektivno pogodbo urejeno tudi izplačilo za uspešnost, ki se obračunava glede na dejanski prispevek zaposlenega in uspešnost družbe. „Izplačilo nagrade za poslovno uspešnost se izvede v začetku leta in takrat uveljavljamo ugodnejšo davčno olajšavo,“ še razlaga Klemenčeva.

Božičnico v podobni višini bodo prejeli tudi zaposleni v Krki. „Redno zaposleni sodelavci družbe Krka v Sloveniji in sodelavci, zaposleni v družbi Krka v Sloveniji preko zaposlitvenih agencij, bomo prejeli božičnico v znesku 1.309,96 evrov bruto,“ pravi Simona Gorjup s Krke. "Višina bruto izplačila je za vse sodelavce enaka in bo izplačana 20. decembra 2018.“

Izplačila iz naslova uspešnosti poslovanja so od letos davčno razbremenjena. Zakon o dohodnini določa, da zaposleni ob izplačilu 13. plače ali drugače imenovane nagrade za poslovno uspešnost enkrat v koledarskem letu od izplačila plačajo zgolj prispevke za socialno varnost, znesek do 100 odstotkov povprečne mesečne plače zaposlenih pa je oproščen plačila dohodnine. Prejemek do 100 odstotkov povprečne plače se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

Božična darila | Avtor: Profimedia Profimedia

V družbi sicer dvakrat letno izplačujejo tudi nagrade za delovno uspešnost. „Za obdobje januar – junij 2018 smo dobili izplačano uspešnost družbe v višini 70,1 odstotka posameznikove plače,“ še pojasnjuje Gorjupova. „Morebitno izplačilo uspešnosti za drugo polletje se bo izračunalo na osnovi doseženih kumulativnih letnih rezultatov poslovanja in bo, v kolikor bodo cilji doseženi, predvidoma izplačano v začetku naslednjega leta.“

V Petrolu višja božičnica kot lani

Dobre božičnice se lahko veselijo tudi v Petrolu, ki bo v višini 1.200 evrov bruto na zaposlenega. „To je devet odstotkov višja nagrada v primerjavi s preteklim letom,“ pojasnjueje Aleksander Salkič iz Petrola. "Izplačilo nagrade za poslovno uspešnost bodo zaposleni prejeli 15. decembra.“

Telekom Slovenije bo zaposlenim, razen članom uprave, v decembru izplačal božičnico v višini 70 odstotkov zadnje znane povprečne bruto mesečne plače. „Morebitno izplačilo dela plače za poslovno uspešnost (13. plača) pa je vezano na preseganje zastavljenih ciljev za leto 2018,“ razlaga Katarina Prešeren iz Telekoma.

Zadovoljni bodo tudi zaposleni v Novi KBM, ki bodo prejeli višjo božičnico kot lani, in sicer v višini 918,70 bruto. "Božičnica bo za vse enaka,“ pravi Jure Bračko iz NKBM. "Ob tem bomo izplačali stimulacijo in bonus za delovno uspešnost na podlagi doseganja letnih ciljev posameznika. Izplačilo je predvideno aprila 2019.“

V Abanki je ne bodo izplačali. „Zaposleni, ki pri delu dosegajo nadpovprečne rezultate, so v banki lahko nagrajeni z mesečnim gibljivim delom plače skladno z določili Pravilnika o nagrajevanju,“ razlagajo pri Abanki. „Banka ima vzpostavljene ustrezne nagrajevalne sheme, posebej tudi za nagrajevanje zaposlenih v komercialnih delih banke.“

Denarne nagrade za trgovce in trgovke

Denarne nagrade se ob koncu leta lahko veselijo tudi trgovci in trgovke. Medtem ko so še lani božičnico v Mercatorju prejeli v obliki bonov, bodo letos prejeli denar. „Merkatorjeva uprava in vodstvi obeh reprezentativnih sindikatov so se dogovorili za izplačilo božičnice, ki znaša 200 evrov bruto, izplačana pa bo v denarju ob plači 14. decembra 2018 vsem zaposlenim za nedoločen ali določen čas,“ pojasnjujejo pri Mercatorju. „Mercator vsako leto nagradi najboljše posameznike ter ekipe, to je 100 najboljših vodij, prodajalcev, notranjih učiteljev, ekip ter sodelavcev, katerih delovni prispevek je bil posebej odličen. Vsi zaposleni prejmejo tudi darilni paket z dobrotami za praznično mizo.“

Božična darila | Avtor: Profimedia Profimedia

V Hoferju bodo zaposlenim letos izplačali nagrado iz naslova poslovne uspešnosti v višini 240 evrov bruto. „Tudi letos bomo po vzoru preteklih let omenjeno nagrado izplačali v decembru, skupaj z novembrsko plačo,“ razlagajo v Hoferju. „Poleg tega čez celotno leto našim sodelavcem nudimo številne ugodnosti, s katerimi želimo ustvariti spodbudno in sodelavcem prijazno delovno okolje. Ob koncu leta že tradicionalno za naše sodelavce organiziramo praznično druženje, otroke sodelavk in sodelavcev pa dedek Mraz že četrto leto zapored razveseli s predstavo in darilom.“

V Sparu so glede izplačila božičnice bolj skrivnostni. „Politika nagrajevanja je odvisna tako od rezultatov podjetja kot tudi od uspešnosti posameznika pri svojem delu,“ na naša vprašanja odgovarjajo v Sparu.

Nekoliko višjo božičnico bodo prejeli v Lidlu, in sicer v višini 260 evrov bruto. „Božičnica bo izplačana 14. decembra,“ pravijo pri trgovcu. „Vsi zaposleni bodo prejeli tudi praktično darilce, s katerim bomo poskrbeli za dodatno veselje v prazničnem času. Za kar 800 otrok naših zaposlenih pa v decembru organiziramo tradicionalno obdarovanje.“

V Cinkarni 13. plača že med letom

V Cinkarni Celje so že prejeli 13. plačo, glede božičnice pa odločitve še niso sprejeli. „13. plačo smo v podjetju izplačali v juniju, o božičnici pa se bomo odločali ob koncu leta na osnovi internega pravilnika,“ pojasnjuje Špela Kumer s Cinkarne.

V Gorenju bodo božičnico izplačali 18. decembra, in sicer v enaki višini kot lani (600 evrov bruto). "Prejmejo jo vsi zaposleni, vsota pa se razlikuje glede na posameznikovo prisotnost na delu," pojasnjuje Mateja Celin iz Gorenja.

V  Luki Koper in Zavarovalnici Triglav odločitve o božičnici še niso sprejeli. „Predlog o morebitnem izplačilu denarne nagrade iz naslova uspešnosti poslovanja še ni bil obravnavan,“ pojasnjuje Sašo Sever iz Zavarovalnice Triglav. V Adriatici Slovenica bodo izplačali božičnico v višini 40 odstotkov plače po kolektivni pogodbi za mesece november tekočega leta. 

V Pozavarovalnici Sava so za STA pojasnili, da božičnic ne izplačujejo. Skladno s kolektivno pogodbo zaposlenim izplačajo plačo iz naslova uspešnosti v posameznem letu, če je dosežen določen odstotek donosnosti na kapital, kar je tudi osnova za določanje višine te plače. Decembra izplačajo polovico te plače, in sicer na podlagi ocene rezultata poslovnega leta oz. na podlagi doseženega rezultata na zadnji septembrski dan. Preostanek izplačajo po zaključku poslovnega leta, ko so poslovni rezultati potrjeni in revidirani.

Podobno velja za NLB. Tam nagrade za poslovno uspešnost izplačujejo v primeru preseganja poslovnih rezultatov, česar pa v banki še niso mogli potrditi. So pa poudarili, da so letošnji rezultati poslovanja zelo dobri in stabilni.

V DUTB božičnic ne izplačujejo

V Elektru Ljubljana ne predvidevajo izplačila trinajste plače in božičnice. „Izplačilo poslovne uspešnosti se izvaja v skladu z določili Podjetniške kolektivne pogodbe med letom glede na izpolnjevanje vseh zastavljenih ciljev iz poslovnega načrta,“ pojasnjuje Kristina Sever iz Elektra Ljubljana.

Božičnica | Avtor: Profimedia Profimedia

„V skupini se za dosežene temeljne poslovne cilje izplača nagrada, katere višina se določi ob zaključku poslovnega leta,“ pa razlaga Tjaša Frelih iz Elektro Primorska. „Dejansko višino nagrade določita uprava družbe in sindikat s posebnim sporazumom. V celoti bo izplačana, ko bodo znani vsi podatki za končni obračun nagrade za dosežene temeljne poslovne cilje.“

V Elektro Gorenjski odgovarjajo, da zaposleni prejmejo "nagrado, ki je pogojena s prispevkom zaposlenih kot rezultat doseganja merljivih kazalcev stroškovne učinkovitosti pri poslovanju podjetja ter pri zagotavljanju zanesljive oskrbe z električno energijo, katere višina in izplačilo je pogojena z doseženimi rezultati poslovanja družbe za koledarsko leto".

V GEN energiji trinajstih plač in božičnic ne izplačujejo. "V začetku decembra ne razmišljamo o izplačilu nagrad, saj je pred nami še skoraj cel mesec obratovanja vseh elektrarn v skupini GEN, kar ima velik vpliv na poslovne rezultate tako krovne družbe GEN kot skupine GEN za leto 2018," razlaga Tanja Jarkovič iz GEN energije. Ne božičnica ne 13. plače ne bodo izplačali tudi v HSE.

V Družbi za upravljanje terjatev bank je doslej niso izplačevali in enako bo letos. „DUTB božičnic, 13. plače in drugih nagrad konec leta doslej ni izplačevala,“ so pojasnili pri DUTB. „Odločitve v zvezi s tem, ki bo predvidoma enaka kot doslej, DUTB v letošnjem letu še ni sprejeta."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 29
  • natasa78 12:33 10.december 2018.

    25 urni delovnik samo ko so prazniki delajo vsi 8h

  • jaka75 21:02 09.december 2018.

    V Lidlu imajo trgovke 24-25 urni delovni teden

  • jan75 14:07 05.december 2018.

    Se pa ne čudim,da trgovska podjetja ne dobijo ljudi.Poglejte si dobičke Hoferja in Lidla,pa tako mizerne božičnice,tudi plače imajo minimalne,delajo pa cele dneve.